Четири милиона къса незаконно произведени цигари и 3500 кг тютюн са установени при разкриването на нелегална фабрика в Севлиево

21 Април 2023 г.

Четири милиона къса незаконно произведени цигари и 3500 кг тютюн са установени при разкриването на нелегална фабрика в гр. Севлиево, като предотвратената щета за държавния бюджет е в размер на близо 1,5 млн. лева неплатен акциз. Това бе съобщено на съвместен брифинг на прокуратурата и Агенция „Митници“.

„Вчера беше разкрито тежко умишлено престъпление при съвместна акция на ДАНС и Агенция „Митници“ и бяха предприети незабавни, неотложни следствени действия – оглед на местопроизшествие. Разследването се води от митнически инспектор и е под наблюдението на Районна прокуратура – Габрово, като на местопроизшествието е присъствал наблюдаващ прокурор от Териториално отделение - Севлиево“, каза Таня Недкова, апелативен прокурор на Апелативна прокуратура - Велико Търново.  Тя посочи, че престъплението е квалифицирано по чл. 234, ал. 3 от  Наказателния кодекс, като за него е предвидено наказание лишаване от свобода за срок от две до осем години. Квалификацията на престъплението е съобразена със събраните доказателства – това са установените големи количества обработен, нарязан тютюн и готови изделия,  добрата организаци и високотехнологичното оборудване. 

„Служители на Агенция „Митници“ и ДАНС са извършили проверка в производствено помещение в град Севлиево и са установили инфраструктура за производство на тютюневи изделия. Фабриката е била напълно оборудвана с независимо електрозахранване. Установени са близо 4 милиона къса цигари и над 3500 кг готов за влагане тютюн, заедно с 35 палета с тютюнев шкарт -бракувани цигари. Щетата за държавата от незаплащане на акциз е 1,5 млн. лева“, посочи заместник - директорът на Агенция „Митници“ Пламен Павлов. Той поясни, че се предполага се, че фабриката работи отскоро, предвид многото наличен брак. Такава технологична линия е следвало да бъде настроена, за да функционира изрядно. Произведените тютюневи изделия са предназначени за износ, като марката цигари не е позната на българския пазар.

„На този етап разследването е в начален стадий. Към момента има задържани две лица, които са собственици, респективно ползватели на сградата и се установява съпричастността им към установеното производството. При проверката, машините са произвеждали цигари. В помещението са установени седем чужди граждани, които са разпитани пред съдия, в качеството им на свидетели“, съобщи Маруся Димитрова, наблюдаващ прокурор по досъдебното производство.

Действията по разследването продължават под ръководството на Районна прокуратура – Габрово.