Окръжна прокуратура – Габрово предаде на съд 72 –годишна обвиняема за причинено пътнотранспортно произшествие, в резултат на което е настъпила смъртта на пресичаща на пешеходна пътека жена

20 Март 2023 г.

       Окръжна прокуратура–Габрово внесе обвинителен акт в Окръжен съд–Габрово срещу З.Й. за това, че в гр. Габрово, на пешеходна пътека на бул. „Трети Март“, при управление на лек автомобил марка „Форд", нарушила правилата за движение по пътищата –чл.119,ал.1 от ЗДвП („При приближаване към пешеходна пътека водачът на нерелсово пътно превозно средство е длъжен да пропусне стъпилите на пешеходната пътека или преминаващите по нея пешеходци, като намали скоростта или спре“) и допуснала пътнотранспортно произшествие, като блъснала пресичащата пешеходната пътека  пешеходка Т.К.. В резултат на това на нея по непредпазливост била причинена тежка телесна повреда . Дни по-късно пострадалата жена починала, като смъртта  ѝ е настъпила в следствие от травмите, получени от пътнотранспортното произшествие.

       Деянието е квалифицирано  по чл. 343 ал.3 предложение   6,  буква „б“ предложение 1,  във вр. с ал.1, буква „в” във вр. с чл.342 ал.1 от НК.

       Предстои ОС-Габрово да насрочи открито разпоредително заседание по делото.