По искане на Окръжна прокуратура – Габрово са взети мерки за неотклонение „Задържане под стража“ и „Домашен арест“ на двама обвиняеми за сговаряне помежду им да вършат в страната престъпления по чл.354а ал.1 от НК и за държане с цел разпространение и разпространение на два вида наркотични вещества

17 Януари 2023 г.

       Състав на Окръжен съд-Габрово уважи исканията на Окръжна прокуратура - Габрово за вземане на  мярка за неотклонение  „Задържане под стража“ спрямо В.А. и „Домашен арест“ по отношение на И.Д.
       В.А.  и  И.Д., и двамата от от гр.Севлиево са привлечени в качеството на обвиняеми за това, че през периода януари 2022 г.-11.01.2023 г. се сговорили помежду си, да вършат в страната престъпления по чл.354а ал.1 от НК, за които е предвидено наказание “лишаване от свобода“ повече от 3 години и чрез които се цели да се набави имотна облага.
       За престъплението по чл.321  ал.6  от НК, за което двамата са  привлечени в качеството на обвиняеми, се предвижда наказание лишаване от свобода до 6 години.
       39-годишният В.А. от гр.Севлиево е привлечен като обвиняем и за престъпление по чл.354а ал.1 във вр. с чл.26 ал.1 от НК за това, че през периода 09.01.2023г.-11.01.2023г. в гр.Севлиево, при условията на продължавано престъпление, без надлежно разрешително по Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, разпространил високорискови наркотични вещества - метамфетамин и марихуана на две различни лица, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от две до осем години и глоба от 5 000 до 20 000 лева. 
       25-годишният И.Д. от гр.Севлиево е привлечен като обвиняем и за престъпление по чл.354а ал.1 от НК за това, че на 11.01.2023 г. в гр. Севлиево, без надлежно разрешително по Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, държал с цел разпространение високорисково наркотично вещество - амфетамин, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от две до осем години и глоба от 5 000 до 20 000 лева. 
       Съдът уважи становището на наблюдаващия прокурор, че от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение за авторството на деянието и е налице реална опасност обвиняемите да се укрият, както и да извършат друго престъпление.
       Определението на Окръжен съд – Габрово може да бъде обжалвано пред Апелативния съд – Велико Търново.