По искане на Окръжна прокуратура – Габрово е задържан под стража 45-годишния мъж, обвинен за две умишлени престъпления с висока степен на обществена опастност - държане на високорискови наркотични вещества в големи размери с цел разпространение и отглеждане на растения от рода на конопа

8 Ноември 2022 г.

       Габровски окръжен съд уважи искането на Окръжна прокуратура - Габрово за налагане на най-тежката мярка за неотклонение  „задържане под стража“. В хода на разследването, започнало на 04.11.2022 г. с неотложно следствено действие, 45-годишният мъж е привлечен в качеството на обвиняем за две умишлени престъпления, наказуеми с „лишаване от свобода“. На обвиняемия са повдигнати обвинения за престъпление по чл.354а, ал.2 изр. първо вр. с ал.1 изр. първо от НК, за това че на 04.11.2022 г., в различни помещения на къща, находяща се в обезлюдено населено място в общ. Габрово, без надлежно разрешително, с цел разпространение е държал високорисково наркотично вещество – канабис с общо тегло 48,032 кг. на обща стойност 192 000,00 лева, като наркотичното вещество е в големи размери и за престъпление по чл. 354в, ал.1 от НК, за това че за неустановен период от време, считано до 04.11.2022 г., в двор на имот, находящ се в същото населено място, в нарушение на установените правила, засял и отглеждал 59 броя растения от рода на конопа.
       Окръжен съд – Габрово прие доводите на наблюдаващия прокурор, че от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение за авторството на деянията и е налице реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление.
       Определението на Окръжен съд – Габрово може да бъде обжалвано пред Апелативния съд – Велико Търново.