Окръжна прокуратура–Габрово ръководи досъдебно производство за държане на висикорискови наркотични вещества в големи размери с цел разпространение, както и отглеждане на 59 растения от рода на конопа

7 Ноември 2022 г.

       Окръжна прокуратура–Габрово наблюдава досъдебно производство, започнало с неотложно следствено действие на 04.11.2022 г. Работи се по две престъпления – за държане с цел разпространение на 48,032 кг. високорискови наркотични вещества – канабис, както и засяване и отглеждане на 59 броя растения от рода на конопа. Това съобщи и.ф. окръжен прокурор на Габрово Жени Шикова, която е и наблюдаващ прокурор на съвместен брифинг с Цветомир Цонков – директор на ОД на МВР – Габрово и Тодор Тодоров - главен разследващ полицай при ОД на МВР – Габрово.

       „Неотложните следствени действия са извършени от екип на ОД на МВР Габрово в присъствие на наблюдаващия прокурор от Окръжна прокуратура–Габрово. Наркотичните вещества са открити в къща, находяща се в обезлюдено населено място в кметство Гръблевци, общ. Габрово. В дворно място към къщата са намерени засадени и отглеждани и 59 броя растения от рода на конопа. Установените наркотичните вещества в къщата са в големи размери, на обща стойност 192 000,00 лева“.

       Директорът ОД на МВР – Габрово изясни, че по постъпила оперативна информация са предприели незабавно действия по локализиране на местопроизшествието и установяване на лицето в труднодостъпна изолирана местност.

       Наблюдаващият прокурор изясни, че в качеството на обвиняем е привлечен мъж на 45 години за престъпление по чл. 354а ал. 2 изр. първо във вр. с ал. 1 изр. първо от НК, наказуемо с лишаване от свобода от 3 до 12 години и по чл. 354в, ал. 1 от НК.

       Събран е голям обем веществени доказателства, средство и предмет на посочените престъпления – машина за вакумиране, приспособление за сушене и други вещи, сочещи подготовка и системност на тази престъпна дейност.

       Извършителят е реабилитиран, но са събрани доказателства за висока обществена опасност на обвиняемото лице и на деянието. Окръжна прокуратура–Габрово е постановила задържане на лицето за срок до 72 часа, като на 08.11.2022 г.  ще внесе искане до Окръжен съд–Габрово за вземане на постоянна мярка „Задържане под стража“ спрямо него.

       Действията по разследването и установяването съпричастност и на други лица към тази престъпна дейност продължават под ръководството на Окръжна прокуратура–Габрово.