Окръжна прокуратура – Габрово предаде на съд тринадесет лица за ръководене и участие в организирана престъпна група, създадена с цел да вършат престъпления против данъчната система

10 Октомври 2022 г.

       Окръжна прокуратура – Габрово предаде на съд тринадесет лица за ръководене и участие в организирана престъпна група, създадена с користна цел и с цел участниците в нея да вършат съгласувано в страната престъпления против данъчната система, както и за избягване на установяване и плащане на данъчни задължения в големи и особено големи размери.
       Внесеният обвинителен акт в Окръжен съд – Габрово е срещу Т.А., П.А., Ф.Ю. и М.Й., всички от гр.Габрово за това, че през периода януари 2016 г. - ноември 2019 г. в гр.Габрово и на територията на цялата страна Т.А. е ръководил организирана престъпна група - структурирано трайно сдружение на три и повече лица, както и срещу участниците в нея - П.А., Ф. Ю. и М.Й., като групата е създадена с користна цел и с цел да вършат съгласувано в страната престъпления против данъчната  система по чл. 255 от НК.
       Деянията на останалите девет лица  са квалифицирани  по чл. 255 ал.4 във вр. с ал.3 във вр. с ал.1 т.2 предл.“първо“ т.6  и т.7 във вр. с чл.26 ал.1 във вр. с чл.20 ал.2 от НК за това, че в рамките на периода януари 2016 г.- ноември 2019 г. в гр.Габрово и на територията на други градове в страната, при условията на продължавано престъпление, в качеството си на лица, които осъществяват фактически действия и функции по управлението на различни търговски дружества, чрез използване на фактури с невярно съдържание, избегнали установяването и плащането на данъчни задължения в големи и особено големи размери. Нанесените щети на държавния бюджет са в размер на 279 702 лв, като част от тях са възстановени до приключването на досъдебното производство.
       Делото е взето на специален надзор от Великотърновската апелативна прокуратура.
       Предстои съдът да насрочи открито разпоредително заседание по делото.