По искане на Окръжна прокуратура – Габрово е задържа под стража британски гражданин, обвинен в даване на подкуп на полицейски служител и управление на МПС след употреба на алкохол

29 Декември 2021 г.

       Габровски окръжен съд уважи искането на Окръжна прокуратура - Габрово за налагане на най-тежката мярка за неотклонение  „задържане под стража“ спрямо М.К. - гражданин на Кралство Великобритания, обвинен в две престъпления от общ характер. 

       Британският гражданин е привлечен в качеството на обвиняем  за престъпление по чл. 304а във вр. с чл. 304 ал. 1 от НК, за това че на 26.12.2021 г., около 1:10 часа, в гр. Габрово, в близост до хотел „Орловец“ дал подкуп /имотна облага в размер на 140 лв. и 10 евро/ на полицейски орган – старши полицай в група „Охрана на обществения ред“, сектор „Охранителна полиция“ при РУ - Габрово, за да не извърши действия по служба и да преустанови започнала полицейска проверка. За подкуп на длъжностно лице, което заема отговорно служебно положение, е предвидено наказание лишаване от свобода до десет години и глоба до петнадесет хиляди лева.

       Освен това, М.К. е обвинен в извършване на престъпление по чл. 343б ал. 1 от НК, за това че на същата дата, по същото време и на същото място управлявал моторно превозно средство - лек автомобил с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 1,59 на хиляда, което било установено чрез техническо средство алкотест „Дрегер 7510“. За посоченото престъпление е предвидено наказание лишаване от свобода от една до три години и глоба от двеста до хиляда лева.

       Съдът уважи становището на наблюдаващия прокурор, че от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение за авторството на деянията и е налице реална опасност обвиняемият да се укрие.

       Определението на Окръжен съд – Габрово може да бъде обжалвано пред Апелативния съд – Велико Търново.