Прессъобщениe 05.10.2017 г.

След внесен в съда обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Русе шофьор на бус, причинил пътно произшествие при което са загинали двама и са ранени шестима е осъден на три години и четири месеца лишаване от свобода при общ режим. Осъден е също да заплати на един от пострадалите обезщетение за неимуществени вреди в размер на 6000 лева и общо 7100 лв. за съдебни разноски.  

Петър С. е признат  за виновен за това, че  на 02.05.2014 г. в района на гр. Сливо поле, обл. Русе, при управление на автобус, нарушил правилата за движение по пътищата, като водач не е контролирал непрекъснато пътното превозно средство, което управлява, при което причинил по непредпазливост смърт на двама човека и  средни телесни повреди на шест пътника. Престъпление по чл. 343, вр. чл. 342 НК.  

На 02.05.2014 г. обвиняемият,  управлявайки бус "Мерцедес Спринтер" с общо 19 места, като потеглил по разписание в 13:30 часа от Централната автогара в Русе посока гр. Силистра.  Докато пътували, пътничката, която седяла непосредствено зад шофьора се  оплакала, че е много горещо и й е станало лошо и помолила обвиняемия за свеж въздух, като станало ясно, че тя не знае как да настрои климатика, разположен над седалката й. Опитвайки се да помогне на жената, обвиняемият извъртял тялото си леко назад, като опитал с ръка да настрои климатика на пътничката. В момента в която  погледнал назад, движението на буса станало нестабилно, в резултат на което се отклонил наляво, пресякъл осевата линия, навлязъл в пътната лента за насрещно движение и я напуснал. Обвиняемият се опитал да върне превозното средство на платното за движение, но не успял. Бусът навлязъл в канавката и се преобърнал два пъти през тавана си. В резултат на преобръщането на буса, се счупили и изпаднали от местата си всички стъкла, дясната странична врата се откъснала и паднала, счупило се и предното обзорно стъкло. Две от пътничките загинали на място, а останалите получили различни наранявания.

Присъдата подлежи на обжалване  пред АС гр.Велико Търново.


виж още ...
  • НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА УЧЕНИЧЕСКО ЕСЕ 2019 година

     Пленумът на Висшия съдебен съвет определи 07 юни 2019 г. за датата, на която да се проведе „Ден на отворените врати“ във ВСС и обяви конкурс за ученическо есе на тема „Откровено за съдебната власт“.

  • Ден на отворени врати в Окръжна прокуратура Русе

        В Окръжна прокуратура - Русе в сградата на съдебната палата на 20.04.2018 г. (петък)  ще се проведе ден на отворени врати .

        В денят на отворени врати на граждани, ученици представители на местния бизнес и всички заинтерисовани лица могат да посетят администрацията в прокуратурата и кабинетите на прокурорите, където да се запознаят със същността на работата и функциите им.

  • Прессъобщение 13.12.2017 г.

   По бързо производство на Окръжна прокуратура – Русе, турски гражданин е осъден за подкуп на полицай

  • Прессъобщение 02.07.2019 г.

   Окръжна прокуратура гр. Русе внесе обвинителен акт в Окръжен съд-гр.Русе срещу мъж за умишлено убийство

  • Окръжна прокуратура – Русе проведе среща с ученици от Математически гимназия „Баба Тонка“

   Окръжна прокуратура – Русе проведе среща с ученици от Математически гимназия „Баба Тонка“

    

   Ученици от девети клас на Математически гимназия „Баба Тонка“ посетиха Окръжна прокуратура – Русе. По време на инициативата те се срещнаха с окръжния прокурор Георги Георгиев, който ги запозна с информационната система на прокуратурата и с регистрите за проверка на данните за лицата. В непринуден разговор бе разисквано държавното устройство, структурата на съдебната власт и специфичните правомощия на прокуратурата. Учениците бяха запознати с опасностите през време на лятната ваканция. Разяснени им бяха престъпния характер на държането и ползването на наркотични вещества, нерегламентираното ползване на дебитни и кредитни карти на други лица, компютърните престъпления и управлението на МПС след употреба на алкохол, без правоспособност и без регистрация. Дадени им бяха полезни съвети и при преминаване на границата при пътувания и ваканции в чужбина. Учениците поставиха множество въпроси и изразиха желание за нова среща през следващата учебна година.

  • Прессъобщение 26.06.2019г.

   Окръжна прокуратура-Русе с съорганизатор на международен семинар „Практически проблеми на прилагането на Хартата на основните права на ЕС“