Прессъобщениe 05.10.2017 г.

След внесен в съда обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Русе шофьор на бус, причинил пътно произшествие при което са загинали двама и са ранени шестима е осъден на три години и четири месеца лишаване от свобода при общ режим. Осъден е също да заплати на един от пострадалите обезщетение за неимуществени вреди в размер на 6000 лева и общо 7100 лв. за съдебни разноски.  

Петър С. е признат  за виновен за това, че  на 02.05.2014 г. в района на гр. Сливо поле, обл. Русе, при управление на автобус, нарушил правилата за движение по пътищата, като водач не е контролирал непрекъснато пътното превозно средство, което управлява, при което причинил по непредпазливост смърт на двама човека и  средни телесни повреди на шест пътника. Престъпление по чл. 343, вр. чл. 342 НК.  

На 02.05.2014 г. обвиняемият,  управлявайки бус "Мерцедес Спринтер" с общо 19 места, като потеглил по разписание в 13:30 часа от Централната автогара в Русе посока гр. Силистра.  Докато пътували, пътничката, която седяла непосредствено зад шофьора се  оплакала, че е много горещо и й е станало лошо и помолила обвиняемия за свеж въздух, като станало ясно, че тя не знае как да настрои климатика, разположен над седалката й. Опитвайки се да помогне на жената, обвиняемият извъртял тялото си леко назад, като опитал с ръка да настрои климатика на пътничката. В момента в която  погледнал назад, движението на буса станало нестабилно, в резултат на което се отклонил наляво, пресякъл осевата линия, навлязъл в пътната лента за насрещно движение и я напуснал. Обвиняемият се опитал да върне превозното средство на платното за движение, но не успял. Бусът навлязъл в канавката и се преобърнал два пъти през тавана си. В резултат на преобръщането на буса, се счупили и изпаднали от местата си всички стъкла, дясната странична врата се откъснала и паднала, счупило се и предното обзорно стъкло. Две от пътничките загинали на място, а останалите получили различни наранявания.

Присъдата подлежи на обжалване  пред АС гр.Велико Търново.


виж още ...
  • ДАРИТЕЛСКА КАМПАНИЯ НА ВСС

    С  Ъ  О  Б  Щ  Е  Н  И  Е

    

            Съгласно решение по Протокол № 12, д.т.14 от заседанието на комисия „Бюджет и финанси“,  упълномощена с решение на Пленума на ВСС от 16.03.2020  г. в БНБ  е открита банкова сметка в левове на името на Висш съдебен съвет със следния номер:

   http://www.vss.justice.bg/page/view/104990

  • Главният прокурор на Република България Сотир Цацаров награди заместник окръжния прокурор Мирослав Mаринов

    

   Окръжна прокуратура – Русе съобщава, че със Заповед на Главния прокурор на Република България Сотир Цацаров от 23.10.2019г., заместник окръжният прокурор Мирослав Mаринов е награден с отличие – знак „За заслуга“. Отличието се дава за проявен висок професионализъм и образцово изпълнение на служебните задължения. То му бе връчено тържествено от административния ръководител на Окръжна прокуратура – Русе в присъствието на всички прокурори, следователи и съдебни служители.

  • НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА УЧЕНИЧЕСКО ЕСЕ 2019 година

     Пленумът на Висшия съдебен съвет определи 07 юни 2019 г. за датата, на която да се проведе „Ден на отворените врати“ във ВСС и обяви конкурс за ученическо есе на тема „Откровено за съдебната власт“.

  • Прессъобщение 27.05.2020 г.

   Извършителят на тежко престъпление в с. Ценово е задържан за 72 часа с постановление на Районна прокуратура – Русе  

  • Прессъобщение 26.05.2020 г.

   Окръжна прокуратура – Русе уведомява, че на 27.05.2020 г. от 11.30 часа в сградата на ОД на МВР- Русе ще се проведе съвместна пресконференция, на която ще присъстват прокурори от Апелативна прокуратура – Велико Търново, прокурори от Окръжна прокуратура – Русе, прокурори от Районна прокуратура – Русе и ръководството на ОД на МВР – Русе.

  • С Ъ О Б Щ Е Н И Е

            След отмяната на извънредното положение в страната и предвид настоящата извънредна епидемична обстановка, достъпът до работните помещения в Окръжна прокуратура – Русе в съдебната палата, съгласно заповед № 141/13.05.2020г. на председателя на Окръжен съд – Русе ще се осъществява по следния ред:

    1.    Източният вход на Съдебната палата /към ул. Р.Даскалов/ е определен за граждани и адвокати и други външни посетители, а южният вход /централния вход към Градския площад/ – за магистрати и съдебни служители.

   2.    Всички посетители в Съдебната палата трябва да носят маски и да си дезинфекцират ръцете на входа, където е осигурен антибактериален лосион за ръце.

   3.    На всички посетители в Съдебната палата ще бъде измервана телесната температура от служителите от ОЗ Охрана. Няма да се допускат лица с повишена /над 37 градуса/ телесна температура.

   4.    Определеното време за достъп на граждани и адвокати до канцелариите е:

   • от 9,30 ч. до 11,30 ч. преди обяд
   • от 15,00 ч. до 16,30 ч. след обяд
   • Да се избягва струпване на повече от двама души на едно място, посетителите да изчакват реда си за справка извън работното помещение и при спазване на дистанция от 1,5 метра.

   5.    Справките   ще се извършват преимуществено по телефон, електронна поща или чрез интернет страницата на Прокуратурата.