Прессъобщениe 02.10.2017 г.

По искане на Окръжна прокуратура – Русе съдът взе мярка за неотклонение „временно задържане под стра­жа за срок от четиридесет дни“ по отношение на 20-годишен румънски гражданин с цел екстрадиция в Конфедерация Швейцария.

Мунтеан Т.  бил задържан на 25.09.2017год.в 22,00 ч. при влизане в РБ на ГКПП „Дунав мост”. Основание за това е искане от Интерпол-Берн за задържане на румънеца с цел екстрадиция в Конфедерация Швейцария, основано на валидна заповед за задържане, издадена на 15.06.2017г. от Прокуратура в кантон Женева, Конфедерация Швейцария по тяхно наказателно дело. Лицето е обявено за международно издирване с цел арест и екстрадиция за извършени престъпления - седем взломни кражби, извършени в съучастие с други лица на територията на кантон Женева в периода 05.-19.11.2016 г.  Престъплението е наказуемо по НК на Конфедерация Швейцария с лишаване от свобода до десет години.

Съдът прецени, че искането на прокуратурата е ос­нователно и по отношение на Мунтеан Т. следва да се вземе мярка за не­от­кло­не­ние „временно задържане под стража”, с оглед осигуряване присъствието му в бъдещото производство по екстрадиция.

Мярката за неотклонение ще се търпи в Затвора – София.

Определението подлежи на обжалване пред Великотърновски апелативен съд.

 


виж още ...
  • НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА УЧЕНИЧЕСКО ЕСЕ 2019 година

     Пленумът на Висшия съдебен съвет определи 07 юни 2019 г. за датата, на която да се проведе „Ден на отворените врати“ във ВСС и обяви конкурс за ученическо есе на тема „Откровено за съдебната власт“.

  • Ден на отворени врати в Окръжна прокуратура Русе

        В Окръжна прокуратура - Русе в сградата на съдебната палата на 20.04.2018 г. (петък)  ще се проведе ден на отворени врати .

        В денят на отворени врати на граждани, ученици представители на местния бизнес и всички заинтерисовани лица могат да посетят администрацията в прокуратурата и кабинетите на прокурорите, където да се запознаят със същността на работата и функциите им.

  • Прессъобщение 13.12.2017 г.

   По бързо производство на Окръжна прокуратура – Русе, турски гражданин е осъден за подкуп на полицай

  • Прессъобщение 02.07.2019 г.

   Окръжна прокуратура гр. Русе внесе обвинителен акт в Окръжен съд-гр.Русе срещу мъж за умишлено убийство

  • Окръжна прокуратура – Русе проведе среща с ученици от Математически гимназия „Баба Тонка“

   Окръжна прокуратура – Русе проведе среща с ученици от Математически гимназия „Баба Тонка“

    

   Ученици от девети клас на Математически гимназия „Баба Тонка“ посетиха Окръжна прокуратура – Русе. По време на инициативата те се срещнаха с окръжния прокурор Георги Георгиев, който ги запозна с информационната система на прокуратурата и с регистрите за проверка на данните за лицата. В непринуден разговор бе разисквано държавното устройство, структурата на съдебната власт и специфичните правомощия на прокуратурата. Учениците бяха запознати с опасностите през време на лятната ваканция. Разяснени им бяха престъпния характер на държането и ползването на наркотични вещества, нерегламентираното ползване на дебитни и кредитни карти на други лица, компютърните престъпления и управлението на МПС след употреба на алкохол, без правоспособност и без регистрация. Дадени им бяха полезни съвети и при преминаване на границата при пътувания и ваканции в чужбина. Учениците поставиха множество въпроси и изразиха желание за нова среща през следващата учебна година.

  • Прессъобщение 26.06.2019г.

   Окръжна прокуратура-Русе с съорганизатор на международен семинар „Практически проблеми на прилагането на Хартата на основните права на ЕС“