Прессъобщениe 01.10.2017 г.

По искане на Окръжна прокуратура – Русе  съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на 24-годишен  българския гражданин. Определението подрежи на незабавно изпълнение, след като задържаният оттегли жалбата си, депозирана пред апелативната инстанция.  

Петър Т. е обявен за международно издирване с Европейска заповед за арест от германските власти, издадена на 13.06.2017г. от прокуратурата в град Bielefeld, Федерална Република Германия. Обвинението е за организиране на група за извършване на джебчийски кражби в Германия и други държави. За извършители на кражбите са използвани жени, които се намират в родствени връзки с него.

Петър Т. е установен в дома му в гр. Русе. С постановление на Окръжна прокуратура – Русе е задържан за срок от 72 часа до внасяне на искане до Окръжен съд – Русе за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Издадената ЕЗА е във връзка с общо 22 престъпления, извършени през периода 07.10.2016 г. – 07.02.2017 г., в гр. Реда-Виденбрюк и на други места в Северен Рейн-Вестфалия.  Петър Т. и други уличени лица са заподозрени в това, че са организирали кражби в Германия и в други държави. Касае се за жени, предимно членове на семействата им,  които са извършвали кражби  на портмонета с пари в брой и ЕС-карти от дамски чанти на жени. След кражбите ЕС-картите са били използвани за непозволено теглене на пари от банкомати. В резултата на тази престъпна дейност са причинени имуществени вреди в размер на 10 хиляди евро.  За това престъпление се предвижда наказанието „лишаване от свобода“ до 15 години според Наказателния кодекс на Федерална Република Германия.

       Прокуратурата ще внесе в съда искане за предаване на български гражданин, издирван с Европейска заповед за арест на искащата държава.

 


виж още ...
  • ДАРИТЕЛСКА КАМПАНИЯ НА ВСС

    С  Ъ  О  Б  Щ  Е  Н  И  Е

    

            Съгласно решение по Протокол № 12, д.т.14 от заседанието на комисия „Бюджет и финанси“,  упълномощена с решение на Пленума на ВСС от 16.03.2020  г. в БНБ  е открита банкова сметка в левове на името на Висш съдебен съвет със следния номер:

   http://www.vss.justice.bg/page/view/104990

  • Главният прокурор на Република България Сотир Цацаров награди заместник окръжния прокурор Мирослав Mаринов

    

   Окръжна прокуратура – Русе съобщава, че със Заповед на Главния прокурор на Република България Сотир Цацаров от 23.10.2019г., заместник окръжният прокурор Мирослав Mаринов е награден с отличие – знак „За заслуга“. Отличието се дава за проявен висок професионализъм и образцово изпълнение на служебните задължения. То му бе връчено тържествено от административния ръководител на Окръжна прокуратура – Русе в присъствието на всички прокурори, следователи и съдебни служители.

  • НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА УЧЕНИЧЕСКО ЕСЕ 2019 година

     Пленумът на Висшия съдебен съвет определи 07 юни 2019 г. за датата, на която да се проведе „Ден на отворените врати“ във ВСС и обяви конкурс за ученическо есе на тема „Откровено за съдебната власт“.

  • Прессъобщение 27.05.2020 г.

   Извършителят на тежко престъпление в с. Ценово е задържан за 72 часа с постановление на Районна прокуратура – Русе  

  • Прессъобщение 26.05.2020 г.

   Окръжна прокуратура – Русе уведомява, че на 27.05.2020 г. от 11.30 часа в сградата на ОД на МВР- Русе ще се проведе съвместна пресконференция, на която ще присъстват прокурори от Апелативна прокуратура – Велико Търново, прокурори от Окръжна прокуратура – Русе, прокурори от Районна прокуратура – Русе и ръководството на ОД на МВР – Русе.

  • С Ъ О Б Щ Е Н И Е

            След отмяната на извънредното положение в страната и предвид настоящата извънредна епидемична обстановка, достъпът до работните помещения в Окръжна прокуратура – Русе в съдебната палата, съгласно заповед № 141/13.05.2020г. на председателя на Окръжен съд – Русе ще се осъществява по следния ред:

    1.    Източният вход на Съдебната палата /към ул. Р.Даскалов/ е определен за граждани и адвокати и други външни посетители, а южният вход /централния вход към Градския площад/ – за магистрати и съдебни служители.

   2.    Всички посетители в Съдебната палата трябва да носят маски и да си дезинфекцират ръцете на входа, където е осигурен антибактериален лосион за ръце.

   3.    На всички посетители в Съдебната палата ще бъде измервана телесната температура от служителите от ОЗ Охрана. Няма да се допускат лица с повишена /над 37 градуса/ телесна температура.

   4.    Определеното време за достъп на граждани и адвокати до канцелариите е:

   • от 9,30 ч. до 11,30 ч. преди обяд
   • от 15,00 ч. до 16,30 ч. след обяд
   • Да се избягва струпване на повече от двама души на едно място, посетителите да изчакват реда си за справка извън работното помещение и при спазване на дистанция от 1,5 метра.

   5.    Справките   ще се извършват преимуществено по телефон, електронна поща или чрез интернет страницата на Прокуратурата.