Прессъобщениe 01.10.2017 г.

По искане на Окръжна прокуратура – Русе  съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на 24-годишен  българския гражданин. Определението подрежи на незабавно изпълнение, след като задържаният оттегли жалбата си, депозирана пред апелативната инстанция.  

Петър Т. е обявен за международно издирване с Европейска заповед за арест от германските власти, издадена на 13.06.2017г. от прокуратурата в град Bielefeld, Федерална Република Германия. Обвинението е за организиране на група за извършване на джебчийски кражби в Германия и други държави. За извършители на кражбите са използвани жени, които се намират в родствени връзки с него.

Петър Т. е установен в дома му в гр. Русе. С постановление на Окръжна прокуратура – Русе е задържан за срок от 72 часа до внасяне на искане до Окръжен съд – Русе за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Издадената ЕЗА е във връзка с общо 22 престъпления, извършени през периода 07.10.2016 г. – 07.02.2017 г., в гр. Реда-Виденбрюк и на други места в Северен Рейн-Вестфалия.  Петър Т. и други уличени лица са заподозрени в това, че са организирали кражби в Германия и в други държави. Касае се за жени, предимно членове на семействата им,  които са извършвали кражби  на портмонета с пари в брой и ЕС-карти от дамски чанти на жени. След кражбите ЕС-картите са били използвани за непозволено теглене на пари от банкомати. В резултата на тази престъпна дейност са причинени имуществени вреди в размер на 10 хиляди евро.  За това престъпление се предвижда наказанието „лишаване от свобода“ до 15 години според Наказателния кодекс на Федерална Република Германия.

       Прокуратурата ще внесе в съда искане за предаване на български гражданин, издирван с Европейска заповед за арест на искащата държава.

 


виж още ...
  • НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА УЧЕНИЧЕСКО ЕСЕ 2019 година

     Пленумът на Висшия съдебен съвет определи 07 юни 2019 г. за датата, на която да се проведе „Ден на отворените врати“ във ВСС и обяви конкурс за ученическо есе на тема „Откровено за съдебната власт“.

  • Ден на отворени врати в Окръжна прокуратура Русе

        В Окръжна прокуратура - Русе в сградата на съдебната палата на 20.04.2018 г. (петък)  ще се проведе ден на отворени врати .

        В денят на отворени врати на граждани, ученици представители на местния бизнес и всички заинтерисовани лица могат да посетят администрацията в прокуратурата и кабинетите на прокурорите, където да се запознаят със същността на работата и функциите им.

  • Прессъобщение 13.12.2017 г.

   По бързо производство на Окръжна прокуратура – Русе, турски гражданин е осъден за подкуп на полицай

  • Прессъобщение 02.07.2019 г.

   Окръжна прокуратура гр. Русе внесе обвинителен акт в Окръжен съд-гр.Русе срещу мъж за умишлено убийство

  • Окръжна прокуратура – Русе проведе среща с ученици от Математически гимназия „Баба Тонка“

   Окръжна прокуратура – Русе проведе среща с ученици от Математически гимназия „Баба Тонка“

    

   Ученици от девети клас на Математически гимназия „Баба Тонка“ посетиха Окръжна прокуратура – Русе. По време на инициативата те се срещнаха с окръжния прокурор Георги Георгиев, който ги запозна с информационната система на прокуратурата и с регистрите за проверка на данните за лицата. В непринуден разговор бе разисквано държавното устройство, структурата на съдебната власт и специфичните правомощия на прокуратурата. Учениците бяха запознати с опасностите през време на лятната ваканция. Разяснени им бяха престъпния характер на държането и ползването на наркотични вещества, нерегламентираното ползване на дебитни и кредитни карти на други лица, компютърните престъпления и управлението на МПС след употреба на алкохол, без правоспособност и без регистрация. Дадени им бяха полезни съвети и при преминаване на границата при пътувания и ваканции в чужбина. Учениците поставиха множество въпроси и изразиха желание за нова среща през следващата учебна година.

  • Прессъобщение 26.06.2019г.

   Окръжна прокуратура-Русе с съорганизатор на международен семинар „Практически проблеми на прилагането на Хартата на основните права на ЕС“