Прессъобщение 04.07.2018 г.

По обвинение на Окръжна прокуратура – Русе, осъдиха мъж, пазил и укривал технически средства, предмети и материали за придобиване на информация за съдържанието на платежен инструмент. За извършеното деяние му е наложено наказание от две години лишаване от свобода, което на основание чл. 66 от НК е отложено с четири години изпитателен срок.

Съдът призна Д. В. за виновен за това, че на 28.10.2015 г. в гр.Русе, пазил и укривал оръдия – четец на магнитни ленти на пластики марка „MSRE“ със сериен номер 20130034 и компютърни програми – софтуерни приложения „MiniTools 2.61”, ”MSRE 206” и “PL-2303 USB –TiSerial” за работа с четец /записващо устройство на магнитни ленти на пластики модел „MSRE  206“, „MiniTools 2.61” и “PL-2303 USB –TiSerial”, за които знаел, че са предназначени за подправка на платежни документи по чл.243 ал.2 от НК. Престъпление по чл.246, вр. чл.243 от НК.

 

Към  2014 г. и 2015 г. обвиняемият не работел и се интересувал, как да си набавя финансови средства по лесен, макар и незаконен начин – чрез придобиване на информация за съдържанието на платежни инструменти и информационни данни от такива инструменти. За целта, от различни интернет сайтове  си набавил информация по какъв начин да се снабди и да използва оръдия, които са предназначени за подправка на платежни инструменти, като банкови карти, карти за зареждане на гориво и др. Обвиняемият се снабдил с четец/записващо устройство за магнитни ленти и пластики  „MSRE206“, като имал кабел към него, адаптер и USB-порт, СD-диск, и 5 броя правоъгълни бели пластмасови карти. Освен това, на стационарният му компютър били инсталирани компютърни програми, за  работа с четец /записващо устройство за магнитни ленти.

Във връзка с получено оперативна информация и извършено на претърсване на жилището на обвиняемия били открити технически средства, предмети и материали за придобиване на информация за съдържанието на платежен инструмент, платежни инструменти и информационни данни от такива инструменти.

Присъдата подлежи на обжалване пред АПСВ.

 


виж още ...
  • НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА УЧЕНИЧЕСКО ЕСЕ 2019 година

     Пленумът на Висшия съдебен съвет определи 07 юни 2019 г. за датата, на която да се проведе „Ден на отворените врати“ във ВСС и обяви конкурс за ученическо есе на тема „Откровено за съдебната власт“.

  • Ден на отворени врати в Окръжна прокуратура Русе

        В Окръжна прокуратура - Русе в сградата на съдебната палата на 20.04.2018 г. (петък)  ще се проведе ден на отворени врати .

        В денят на отворени врати на граждани, ученици представители на местния бизнес и всички заинтерисовани лица могат да посетят администрацията в прокуратурата и кабинетите на прокурорите, където да се запознаят със същността на работата и функциите им.

  • Прессъобщение 13.12.2017 г.

   По бързо производство на Окръжна прокуратура – Русе, турски гражданин е осъден за подкуп на полицай

  • Прессъобщение 02.07.2019 г.

   Окръжна прокуратура гр. Русе внесе обвинителен акт в Окръжен съд-гр.Русе срещу мъж за умишлено убийство

  • Окръжна прокуратура – Русе проведе среща с ученици от Математически гимназия „Баба Тонка“

   Окръжна прокуратура – Русе проведе среща с ученици от Математически гимназия „Баба Тонка“

    

   Ученици от девети клас на Математически гимназия „Баба Тонка“ посетиха Окръжна прокуратура – Русе. По време на инициативата те се срещнаха с окръжния прокурор Георги Георгиев, който ги запозна с информационната система на прокуратурата и с регистрите за проверка на данните за лицата. В непринуден разговор бе разисквано държавното устройство, структурата на съдебната власт и специфичните правомощия на прокуратурата. Учениците бяха запознати с опасностите през време на лятната ваканция. Разяснени им бяха престъпния характер на държането и ползването на наркотични вещества, нерегламентираното ползване на дебитни и кредитни карти на други лица, компютърните престъпления и управлението на МПС след употреба на алкохол, без правоспособност и без регистрация. Дадени им бяха полезни съвети и при преминаване на границата при пътувания и ваканции в чужбина. Учениците поставиха множество въпроси и изразиха желание за нова среща през следващата учебна година.

  • Прессъобщение 26.06.2019г.

   Окръжна прокуратура-Русе с съорганизатор на международен семинар „Практически проблеми на прилагането на Хартата на основните права на ЕС“