Прессъобщение 03.04.2020 г.

Окръжна прокуратура – Русе наблюдава досъдебно производство за престъпления по чл. 142 и чл. 142а от НК. В ранните часове на 01.04.2020г. под ръководството на прокуратурата беше проведена специализирана полицейска операция от Сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОД на МВР – Русе на територията на гр. Сливо поле. В къща, в която са били противозаконно лишени от свобода отвлечените жени бяха задържани двамата извършители – И. Д. Ц – на 50 години и сина му – Й. И. И. – на 30 години. През периода от 2017г. до месец март 2020г. те са организирали отвличането и противозаконното лишаване от свобода на различни жени, които впоследствие са използвани за развратни действия. При последния случай противозаконното лишаване от свобода на жената се е наложило, тъй като границите на Република България са затворени, във връзка с обявеното извънредно положение. Въпреки трудностите в работата при настоящите условия, двете пострадали са разпитани пред съдия, извършен е оглед и са изготвени част от необходимите експертизи. Отвличането е квалифицирано като извършено от две лица и с цел извеждане на отвлеченото лице през границата, а противозаконното лишаване от свобода е продължило повече от две денонощия. Двамата задържани са привлечени като обвиняеми и с постановление на наблюдаващия прокурор задържането им е продължено до 72 часа. На 03.04.2020г. Окръжна прокуратура – Русе е внесла искания за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ от съда и за двамата. Предвиденото наказание за най-тежкото престъпление е от 7 до 15 години лишаване от свобода. 

Работата по случая продължава, като предстои да се установят и разпитат и други жени, с които двамата обвиняеми са извършвали подобна престъпна дейност. До момента обв. И. Д. Ц е осъждан с общо 24 отделни присъди за кражби, противозаконно отнемане на автомобили, палежи и др.

 

 


виж още ...
  • ДАРИТЕЛСКА КАМПАНИЯ НА ВСС

    С  Ъ  О  Б  Щ  Е  Н  И  Е

    

            Съгласно решение по Протокол № 12, д.т.14 от заседанието на комисия „Бюджет и финанси“,  упълномощена с решение на Пленума на ВСС от 16.03.2020  г. в БНБ  е открита банкова сметка в левове на името на Висш съдебен съвет със следния номер:

   http://www.vss.justice.bg/page/view/104990

  • Главният прокурор на Република България Сотир Цацаров награди заместник окръжния прокурор Мирослав Mаринов

    

   Окръжна прокуратура – Русе съобщава, че със Заповед на Главния прокурор на Република България Сотир Цацаров от 23.10.2019г., заместник окръжният прокурор Мирослав Mаринов е награден с отличие – знак „За заслуга“. Отличието се дава за проявен висок професионализъм и образцово изпълнение на служебните задължения. То му бе връчено тържествено от административния ръководител на Окръжна прокуратура – Русе в присъствието на всички прокурори, следователи и съдебни служители.

  • НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА УЧЕНИЧЕСКО ЕСЕ 2019 година

     Пленумът на Висшия съдебен съвет определи 07 юни 2019 г. за датата, на която да се проведе „Ден на отворените врати“ във ВСС и обяви конкурс за ученическо есе на тема „Откровено за съдебната власт“.

  • Прессъобщение 27.05.2020 г.

   Извършителят на тежко престъпление в с. Ценово е задържан за 72 часа с постановление на Районна прокуратура – Русе  

  • Прессъобщение 26.05.2020 г.

   Окръжна прокуратура – Русе уведомява, че на 27.05.2020 г. от 11.30 часа в сградата на ОД на МВР- Русе ще се проведе съвместна пресконференция, на която ще присъстват прокурори от Апелативна прокуратура – Велико Търново, прокурори от Окръжна прокуратура – Русе, прокурори от Районна прокуратура – Русе и ръководството на ОД на МВР – Русе.

  • С Ъ О Б Щ Е Н И Е

            След отмяната на извънредното положение в страната и предвид настоящата извънредна епидемична обстановка, достъпът до работните помещения в Окръжна прокуратура – Русе в съдебната палата, съгласно заповед № 141/13.05.2020г. на председателя на Окръжен съд – Русе ще се осъществява по следния ред:

    1.    Източният вход на Съдебната палата /към ул. Р.Даскалов/ е определен за граждани и адвокати и други външни посетители, а южният вход /централния вход към Градския площад/ – за магистрати и съдебни служители.

   2.    Всички посетители в Съдебната палата трябва да носят маски и да си дезинфекцират ръцете на входа, където е осигурен антибактериален лосион за ръце.

   3.    На всички посетители в Съдебната палата ще бъде измервана телесната температура от служителите от ОЗ Охрана. Няма да се допускат лица с повишена /над 37 градуса/ телесна температура.

   4.    Определеното време за достъп на граждани и адвокати до канцелариите е:

   • от 9,30 ч. до 11,30 ч. преди обяд
   • от 15,00 ч. до 16,30 ч. след обяд
   • Да се избягва струпване на повече от двама души на едно място, посетителите да изчакват реда си за справка извън работното помещение и при спазване на дистанция от 1,5 метра.

   5.    Справките   ще се извършват преимуществено по телефон, електронна поща или чрез интернет страницата на Прокуратурата.