Прессъобщение 11.06.2018 г.

По обвинение на Окръжна прокуратура – Русе, шофьор, дал подкуп на полицай, е осъден на шест месеца лишаване от свобода при общ режим. Присъдата е влязла в сила, след разглеждане на делото на две съдебни инстанции и е приведена в изпълнение. 

С. И. е признат за виновен за това, че на 03.11.2017 г. в гр. Русе, дал дар – банкнота от 10 лева и две  банкноти от 20 лева, общо 50 лева на длъжностно лице, в РУ на ОДМВР – Русе, за да не извърши действие по служба – да състави акт за установяване на административно нарушение по ЗДП. Престъпление по чл. 304а,  НК.

Обвиняемият бил правоспособен водач до 11.06.2014 г., когато му било отнето Свидетелство за управление на МПС, поради изтичане на всички контролни точки. От тази дата той бил неправоспособен да управлява МПС. На 03.11.2017 г., обвиняемият без да е правоспособен водач, управлявал лек автомобил „Опел Омега“ в гр. Русе, където  бил спрян за проверка от полицейски служител. Обвиняемият обяснил, че си е забравил книжката и че се извинява за неудобната ситуация. Полицейският служител му казал, че ще извърши справка. Тогава обвиняемият заявил, че имал желание да почерпи и да не му бъде съставен акт и пуснал през отворения прозорец на предната дясна врата на автомобила сгънати три банкноти, като казал «мисля, че ще оправим положение, ще останеш доволен“.  

 


виж още ...
  • НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА УЧЕНИЧЕСКО ЕСЕ 2019 година

     Пленумът на Висшия съдебен съвет определи 07 юни 2019 г. за датата, на която да се проведе „Ден на отворените врати“ във ВСС и обяви конкурс за ученическо есе на тема „Откровено за съдебната власт“.

  • Ден на отворени врати в Окръжна прокуратура Русе

        В Окръжна прокуратура - Русе в сградата на съдебната палата на 20.04.2018 г. (петък)  ще се проведе ден на отворени врати .

        В денят на отворени врати на граждани, ученици представители на местния бизнес и всички заинтерисовани лица могат да посетят администрацията в прокуратурата и кабинетите на прокурорите, където да се запознаят със същността на работата и функциите им.

  • Прессъобщение 13.12.2017 г.

   По бързо производство на Окръжна прокуратура – Русе, турски гражданин е осъден за подкуп на полицай

  • Прессъобщение 02.07.2019 г.

   Окръжна прокуратура гр. Русе внесе обвинителен акт в Окръжен съд-гр.Русе срещу мъж за умишлено убийство

  • Окръжна прокуратура – Русе проведе среща с ученици от Математически гимназия „Баба Тонка“

   Окръжна прокуратура – Русе проведе среща с ученици от Математически гимназия „Баба Тонка“

    

   Ученици от девети клас на Математически гимназия „Баба Тонка“ посетиха Окръжна прокуратура – Русе. По време на инициативата те се срещнаха с окръжния прокурор Георги Георгиев, който ги запозна с информационната система на прокуратурата и с регистрите за проверка на данните за лицата. В непринуден разговор бе разисквано държавното устройство, структурата на съдебната власт и специфичните правомощия на прокуратурата. Учениците бяха запознати с опасностите през време на лятната ваканция. Разяснени им бяха престъпния характер на държането и ползването на наркотични вещества, нерегламентираното ползване на дебитни и кредитни карти на други лица, компютърните престъпления и управлението на МПС след употреба на алкохол, без правоспособност и без регистрация. Дадени им бяха полезни съвети и при преминаване на границата при пътувания и ваканции в чужбина. Учениците поставиха множество въпроси и изразиха желание за нова среща през следващата учебна година.

  • Прессъобщение 26.06.2019г.

   Окръжна прокуратура-Русе с съорганизатор на международен семинар „Практически проблеми на прилагането на Хартата на основните права на ЕС“