Прокурорите Росица Тонева, Виолета Радева и Радослав Лазаров от Окръжна прокуратура – Варна се срещнаха с ученици от града и разговаряха с тях за разликата между престъпление и нарушение, както и за лесния начин да загубиш свободата си през употребата на наркотици

5 Март 2024 г.

Прокурорите Росица Тонева и Виолета Радева от Окръжна прокуратура – Варна заедно с прокурор Радослав Лазаров – говорител на структурата, реализираха през месец февруари срещи с ученици от варненски училища в рамките на Етап 2 от образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

Те разговаряха с младежите по темите за наказателното правосъдие и им обясниха разликата между „престъпление“ и „нарушение“. Запознаха ги с термини като „съучастие“ и „наказателно отговорни лица“. Информираха се за основния размер на наказанията за различни по вид престъпни деяния. Учениците разбраха в кои случаи един грешен избор може да ги превърне в престъпници и как това може да остави дълбока следа в живота на всеки.

Освен това заедно със своите лектори те обсъдиха темата за опасността, която представляват наркотичните вещества в днешно време - за рисковете, които носи употребата им, за сериозните последици от нея за здравето и живота на всеки; за това, че дори държането на такива вещества е наказуемо по закон и представлява престъпление, както и това, че то става още по-тежко, ако наркотиците се разпространяват. Беше обърнато сериозно внимание на това как един измамно безобиден на вид опит,  може да бележи пътя им завинаги. Магистратите бяха категорични, че наркотиците са начин човек да загуби свободата си и да постави в риск не само своя живот, а и този на своите близки.

За възпитаниците на Професионална гимназия по компютърно моделиране и компютърни системи "Академик Благовест Сендов", ЧСУ „Мечтатели“, Варненската морска гимназия „Свети Николай Чудотворец“, Професионалната техническа гимназия и  СУ „Неофит Бозвели“ това бяха вторите срещи с прокурори и те проявиха още по-силен интерес към представените им теми, както им към цялостната работа на техните гости.

В рамките на тазгодишното издание на образователната програма на ВСС, реализирана съвместно с МОН, предстои срещи с ученици да проведат и магистрати от Районната прокуратура във Варна. Чрез тази организация на учебния процес се цели да бъде постигнато по-високо ниво на правна грамотност и култура в младите хора, които да придобият една цялостна представа за мястото на прокуратурата в съдебната система на Република България.