Със срещи на и.ф. апелативен прокурор на Варна Станислав Андонов с ученици завърши първият етап от образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“

5 Януари 2024 г.

И.ф. административен ръководител на Апелативна прокуратура – Варна Станислав Андонов проведе срещи с ученици от две варненски училища. С това беше сложен край на първия етап от организацията на образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, реализирана съвместно от Висш съдебен съвет и Министерство на образованието и науката.

Домакини на срещите бяха възпитаници на Професионална гимназия по компютърно моделиране и компютърни системи "Академик Благовест Сендов" и Варненската морска гимназия „Свети Николай Чудотворец“. С тях прокурор Андонов разговаря по важни теми, предизвикващи интерес у младежите; запозна ги със структурата на съдебната система в България и мястото на Прокуратурата в нея. От първо лице той разказа за избора да бъдеш прокурор, за трудностите и предизвикателствата пред магистратите, за техните отговорности и задължения.

Прокурор Андонов не пропусна да насърчи учениците да бъдат активни граждани, да се стремят да познават своите права и задължения, да не проявяват никаква толерантност към всякаква форма на противообществени прояви. Той изрази пред тях и своето убеждение, че един от основните аспекти в противодействието на престъпността е превенцията и създаване на условия да не се допускат престъпления.

Прокурор Свилена Костова от Апелативната прокуратура и прокурор Виолета Радева от Окръжна прокуратура – Варна реализираха посещение при най - малките желаещи да се срещнат с магистрати от Варна – учениците от 5-ти, 6-ти и 7-ми клас на ЧСУ „Мечтатели“. Подробно описаха на децата реда, по който се провежда едно разследване по досъдебно производство, описаха им подробно пътя на делото от неговото започване до внасянето му в съда и приключването му със съдебен акт. Разказаха им за всяка една от функциите на прокурора и им разясниха какво е мястото му в процеса по разследване и доказване на престъпленията. Макар и по-малки от останалите ученици, включили се в образователната програма, децата проявиха изключителен интерес към своите гости, задаваха им много въпроси, свързани с прокурорската работа, и демонстрираха познания за структурата на съдебната власт в Република България.

След като откри тазгодишното издание на програмата, прокурор Стефка Якимова – говорител на Апелативна прокуратура – Варна посети още две училища -Професионалната гимназия по текстил и моден дизайн и Професионалната техническа гимназия. Там тя бе посрещната от ученици от 10 и 11 класове. Прокурор Якимова успя да провокира желанието им за дискусия по важни обществено значими теми и ги накара да разсъждават върху възможността да продължат своето образование в сферата на правото.

През учебната 2023 – 2024 година Апелативна прокуратура – Варна, Окръжна прокуратура – Варна и Районна прокуратура – Варна отново ще работят заедно за повишаване знанията на учениците относно работата на Прокуратурата и мястото й в Съдебната система на Република България. Предвидено е образователната програма да бъде реализирана в три етапа, като във всеки от тях децата ще се срещат с прокурори от трите структури и ще разговарят с тях по въпроси от тяхната компетенция. Общата цел на всички участници в инициативата е чрез възпитаване на чувство на отговорност у децата и запознаването им навреме с факта, че противообществените прояви водят до наказания, да бъдат поставени основите за развитието на едно отговорно и активно гражданско общество.