36-годишен мъж, обвиняем за продажба на дрехи и обувки с емблеми на световни търговски марки без разрешение за това, е задържан за срок до 72 часа от Районна прокуратура - Варна

19 Октомври 2023 г.

36-годишен мъж от Варна е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващ прокурор от Районна прокуратура – Варна, след като бил привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл. 172б, ал. 1 от НК. М.П. е обвиняем за това, че използвал с цел търговия дрехи и обувки, носещи емблеми на световни марки, обект на изключително право без правно основание за това. Неговият баща – П.П. (66 г.), също е привлечен като съучастник в извършваното престъпление.

Двамата мъже са задържани след провела се на 18 октомври 2023 година специализирана полицейска операция от органите на ГДБОП при МВР във връзка с водено от няколко месеца разследване под ръководството и надзора на Районната прокуратура във Варна. В хода на полицейските действия били извършени претърсвания и изземвания на два адреса и в два леки автомобила. В склад, намиращ се във варненско село, били намерени над 5600 артикула – дрехи и обувки, с поставени световноизвестни търговски марки, за които не било установено изрично съгласието на носителите на правата върху търговските марки и без правно основание да бъдат използвани. Иззети са и преносим компютър и други електронни устройства.

В хода на разследването е установено, че през интернет магазин е била извършвана търговия с иззетите стоки, като за целта са използвани услугите на куриерска фирма. В момента на полицейските действия, е констатирано, че част от стоките били приготвени за изпращане към клиенти.

Работата по случая продължава под ръководството и надзора на Варненската районна прокуратура. Предстои в съда да бъде внесено искане за задържане под стража на М.П. Спрямо баща му е взета мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 5000 лева, наложена му е и забрана да напуска пределите на страната.