Съдът призна за виновен и осъди ефективно мъж, извършил грабеж в условията на опасен рецидив и блудствени действия с млада жена, по обвинителен акт на Окръжна прокуратура - Варна

17 Октомври 2023 г.

38-годишен мъж, предаден на съд от Окръжна прокуратура - Варна за грабеж на сума пари, извършен след употреба на сила и заплаха и при условията на опасен рецидив, както и за извършени блудствени действия спрямо млада жена, бе признат за виновен. Съдът наложи на О.Х. наказание „лишаване от свобода“ за срок от 4 години и 6 месеца при строг режим на изтърпяване за извършения грабеж и наказание от 2 години затвор за другото престъпление. От така определените наказания той ще търпи по - тежкото, а именно 4 години и 6 месеца „лишаване от свобода“ при първоначален „строг“ режим.

Деянието било извършено на 25 февруари 2023 година. Пострадалата млада жена гостувала на своя приятел във Варна. Двамата се разхождали с автомобила му, като стигайки близо до село Каменар отбили край пътя. Решили да се отдадат на интимност.

Междувременно край тях преминал подсъдимият заедно със свои приятели. Виждайки паркиралата извън платното за движение кола, О.Х. решил да провери защо тя е там. След като огледал и видял, че в автомобила се намират момче и момиче, подсъдимият отишъл при тях и започнал силно да им крещи и заплашва. Уплашил ги и силно ги смутил. Дори успял да опипа момичето и да я заплаши с изнасилване. Освен това 38-годишният О.Х. решил да ограби младежите. Поискал им пари, като не спирал да ги заплашва. Потърпевшата  изсипала от портмонето всичките си пари - 15 лева на монети и ги дала на подсъдимия. След като ги получил, той си тръгнал.

О.Х. бил добре известен на органите на МВР и на Прокуратурата. Той бил многократно осъждан за различни престъпления, включително и за грабежи. Последно изтърпявал наказание „лишаване от свобода“ до август 2022 година.

Присъдата на Окръжен съд – Варна подлежи на обжалване и протест пред Апелативния съд в града.