С 15 години „лишаване от свобода“ бе наказан 36-годишен мъж от варненско село, обвинен в убийството на негов познат

12 Септември 2023 г.

По обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Варна 36-годишен мъж, подсъдим за убийство, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен за жертвата начин, беше признат за виновен и получи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 15 години при първоначален строг режим на изтърпяване на присъдата. Варненският окръжен съд уважи предявените граждански искове от роднини на жертвата за изплащане на обезщетения за претърпените от тях неимуществени вреди в резултат на деянието ведно със законната лихва.

К.П. бил обвинен за престъпление по член 116, ал. 1, т. 6, пр. 2 и пр. 3 във връзка с член 115 от НК, след като на 22 март 2021 година убил свой познат. По покана на жертвата двамата мъже отишли в помещение в село Попович, което се използвало временно за клуб на политическа партия. Предвид предстоящия му рожден ден мъжът бил подготвил почерпка, включваща алкохол. По-късно двамата си закупили и още алкохол от близкия магазин.

След като приключили с импровизирания празник, К.П. и другият мъж разчистили помещението и се подготвили за тръгване, когато между тях възникнал конфликт, чийто повод не е категорично установен. Стигнало се до физически сблъсък и размяна на удари. К.П. успял да вземе бар-стол, намиращ се близо до него и го използвал, удряйки опонента си с него. След като го повалил на земята, обвиняемият проверил дали някой го е видял и отново започнал да удря лежащия в безпомощно състояние мъж. По-късно К.П. напуснал мястото на престъплението. Прибрал се в дома си и опитал да унищожи улики, свързани с извършеното от него.

Малко след 23:00 часа, съдържателят на помещението, който трябвало да си получи ключовете час по-рано, отишъл на мястото и намерил безжизненото тяло на жертвата. Незабавно сигнализирал за случилото се. К.П. бил задържан.

Присъдата подлежи за въззивен контрол от Апелативен съд – Варна.