След протест от страна на Окръжна прокуратура – Варна, обвиняем като съучастник и подбудител на убийство на варненски диджей, извършено през 2015 година, получи наказание от 20 години „лишаване от свобода“

12 Септември 2023 г.

След протест, внесен от Окръжна прокуратура-Варна по повод присъда за мъж, привлечен към наказателна отговорност и предаден на съд като съучастник и подбудител на убийство, същият бе признат за виновен. Апелативен съд-Варна отмени оправдателна присъда на първата инстанция и наложи наказание лишаване от свобода за срок от 20 години при първоначален строг режим на изтърпяване за Г.К., който бе привлечен към наказателна отговорност и предаден на съд с обвинителен акт като съучастник и подбудител на престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 6 и т. 9, във връзка с чл. 115, във връзка с чл. 20, ал. 3 от НК, извършено през 2015 година.

Мъжът ще трябва да заплати солидарно с осъдения физически извършител на престъплението общо сумата от 465 000 лева на близките на жертвата за причинените неимуществени вреди, както и държавната такса върху уважените граждански искове.

В останалата част присъдата остана неизменена. През 2022 година Окръжният съд постанови наказание „доживотен затвор” за 53-годишния К.Б., който беше осъден за това, че през 2015 година умишлено умъртвил известен варненски диджей, като деянието било извършено с особена жестокост. Той продължава да търпи наказанието си при специален режим.

Разследването на убийството на варненския диджей започна на 26 февруари 2015 година. В този ден пострадалият се прибрал към дома си около 22:00 часа. Според обвинителната теза, подсъдимият К.Б. го причакал близо до дома му на бул. „Осми Приморски полк” и го атакувал с нож, като бързо го пронизал нееднократно в областта на гърдите и корема. Нанесъл изключително силни и точни удари с ножа, като част от тях проникнали в гърдите на жертвата. Мъжът бил изненадан от нападението и не могъл да окаже съпротива. След като успял да избяга от местопрестъплението, 46-годишният тогава извършител се отправил към Автогара - Варна, откъдето с автобус заминал за София – там живеел и работел.

До лятото на 2019 година убийството беше неразкрито. Прокуратурата повдигна обвинение първо на физическия извършител. Ключови се оказаха резултатите от  направената ДНК експертиза, изготвена от Института по криминална техника при Федералната криминална служба на Германия. Малко по-късно обвинение беше повдигнато и на подбудителя Г.К., затова, че умишлено склонил К.Б. да извърши убийството чрез обещание и даване на сумата от 20 000 евро. Според обвинителната теза мотивът на Г.К. е личната му неприязън към връзката на жената, от която имал дете и с която периодично съжителствал до януари 2015 година, с жертвата на престъплението.

Присъдата подлежи на касационна проверка пред Върховен касационен съд в 15-дневен срок.