Магистрати от Районна прокуратура - Търговище участваха в срещи – дискусии с ученици от градовете Омуртаг и Попово, запознаха ги с ролята на Прокуратурата в Съдебната власт

19 Май 2023 г.

Прокурорите Ангел Василев и Пламен Илиев от Районната прокуратура в Търговище участваха в срещи – дискусии с ученици от 10 клас на ПГ „Симеон Велчев“ в град Омуртаг и ученици от 10 и 11 клас на ПГ „Христо Ботев“ в град Попово.

Магистратите запознаха младежите с темата за „Структурата и функциите на Прокуратурата“. Изясниха им мястото й в Съдебната власт в Република България, ролята на прокурорите, техните правомощия, отговорности и значението на работата им. Разказаха им за трудностите, с които се сблъскват по своя професионален път, и за ежедневното старание да изпълняват служебните си ангажименти по най-добрия начин.

Освен това прокурорите Василев и Илиев обърнаха внимание на актуалната тема, свързана с престъпленията с наркотични вещества – държане, употреба, разпространение, управление на автомобил след употреба на забранени субстанции. Учениците се запознаха с наказанията, предвидени от закона за този вид противообществени прояви, и с последствията, които извършването им може да има.

Младежите от двата града внимателно изслушаха лекциите, а след това активно участваха с въпроси, вълнуващи тяхното ежедневие. Срещите са част от поредица събития, организирани от Окръжната и Районната прокуратури в град Търговище, целта на които е подобряване на комуникацията с жителите на областта чрез срещи с ученици, с жители на малки населени места, с възрастни хора, с уязвими групи и други.