След протест на Окръжна прокуратура – Варна мъж, привлечен към наказателна отговорност за държане с цел разпространение на наркотични вещества и за отглеждане на марихуана, отново е в ареста

7 Февруари 2023 г.

След протест на Окръжна прокуратура – Варна състав на Апелативния съд отмени определение на Окръжен съд, с което е била изменена мярката за неотклонение на обвиняем в отглеждане на растения от рода на конопа и в държане на марихуана с цел разпространение, от „задържане под стража“ в „домашен арест“. 43-годишеният Ж.Я. се връща в ареста.

Обвиняемият е задържан първоначално на 9 декември 2022 година след операция по противодействие на престъпленията, свързани с разпространение и употреба на наркотични вещества. Той бил привлечен в качеството му на обвиняем за две престъпления, след като при претърсване на два адреса във Варна, използвани от мъжа, са иззети общо 145 растения в различен стадий на растеж, 14 кг суха тревиста маса – марихуана от едното жилище, около 10 кг марихуана от другото жилище, както и сума пари.

В съда представителят на Апелативната прокуратура изтъкна значителното количество на отглеждания коноп и това, че част от него е в жилището, определено за изтърпяване на домашния арест от страна на Ж.Я. Дори тази мярка да попречи на обвиняемия да се укрие, то тя не би възпряла престъпната му дейност.

Освен това съдът прие, че има риск мъжът да се укрие и да извърши престъпление при по-лека мярка за неотклонение. Ж.Я. е с постоянен адрес в друг град, но използвал различни жилища във Варна за осъществяване на престъпната си дейност. Използването на няколко имота, видът и количествата на иззетите вещества, наличието на специфично оборудване водят до заключение за системна, продължителна и добре организирана дейност. 

Определението на Апелативен съд – Варна е окончателно.