Ефективна присъда „лишаване от свобода“ за срок от три години за млад мъж, извършил грабеж на мъжка чанта при условията на опасен рецидив по обвинителен акт на Окръжна прокуратура - Варна

24 Януари 2023 г.

24-годишният Н.Г. беше осъден с „лишаване от свобода“ за срок от три години при първоначален строг режим на изтърпяване. Той беше предадени на съд през декември 2022 година с обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Варна за това, че опитал на отнеме мъжка кожена чантичка от свой съгражданин с намерението противозаконно да я присвои, употребявайки за това сила и успявайки да му нанесе лека телесна повреда.

Престъплението било извършено на 26 октомври 2022 година, около 20:00 часа. Докато потърпевшият се прибирал към дома си, 24-годишнитят обвиняем, когото той познавал, го нападнал. Хванал чантичката, която мъжът носел и започнал да я дърпа. Затруднил се да я вземе, а през това време до тях се приближил трети човек. Той опитал да спре нападателя, но Н.Г. не се отказал. Даже призовал свидетеля да се включи в грабежа. Докато двамата се разправяли, потърпевшият успял да се измъкне и да се отдалечи. Но обвиняемият продължил да го гони, като хвърлил по него тухла. Успял да го събори на земята и продължил да се опитва да вземе чантата от ръцете му, докато му нанася удари по тялото.

Преди да успее да сломи съпротивата на пострадалия, Н.Г. бил изблъскан от станалите вече двама свидетели. Разбрал, че планът му се е провалил и побягнал в неизвестна посока. Бил задържан още същата вечер, след като сигнал за случилото се бил подаден на ЕЕН 112.

Одобреното от Варненския окръжен съд споразумение е със сила на присъда и не подлежи на обжалване.