В хода на операция по противодействие на разпространението на наркотични вещества в Силистра и в Тутракан иззеха марихуана и везни, двама мъже са привлечени към наказателна отговорност

8 Декември 2022 г.

47-годишен мъж от Силистра е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващ прокурор във връзка с обвинение за държане на високорискови наркотични вещества по чл. 354а, ал. 3 от НК. М.М. е един от двамата привлечени към наказателна отговорност за престъпления, свързани с наркотични вещества, в хода на операция, реализирана под надзора на Окръжната прокуратура в града. При претърсване и изземване в дома на мъжа са намерени и иззети общо 12,9 грама марихуана. Изяснява се съпричастността и на 18-годишния Д.А., установен в същото жилище.

В Тутракан е задържан 25-годишен мъж, обвинен за престъпление по чл. 354а, ал. 5 от НК, в чиито дом са намерени и иззети 2,9 грама марихуана и електронна везна.

Във връзка с разследвания, работата по които е била активизирана след установени нови факти и обстоятелства, са привлечени към наказателна отговорност общо 15 лица.

Съвместните действия на прокуратура и полиция в Силистра започнаха на 7 декември 2022 година, като планирането и координацията на операцията са реализирани през изминалия месец. Специализираната операция под надзора на прокуратурата се осъществява във връзка с разпореждане на главния прокурор на Република България Иван Гешев за активизиране на работата по дела за разпространение на наркотични вещества. Общата задача на всички участващи в реализирането й институции е противодействие на престъпленията, свързани с разпространение и употреба на наркотични вещества.

Работата по образуваните разследвания продължава при тясно сътрудничество между Окръжната и Районната прокуратури в Силистра с органите на МВР.

Данните за постигнатото до момента бяха предоставени на брифинг пред медиите от Окръжния прокурор на Силистра Ивелин Чафаланов, Веселина Милушева – районен прокурор и директора на Областната дирекция на МВР в града.