Ефективни присъди „лишаване от свобода“ за срок от три години за всеки получиха двама мъже от Варна, извършили грабеж на мобилен телефон при условията на опасен рецидив

16 Ноември 2022 г.

35-годишният Д.И. и 25-годишният Н.К. бяха осъдени с „лишаване от свобода“ за срок от три години за всеки при първоначален строг режим на изтърпяване по обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Варна. Те бяха предадени на съд за това, че при условията на опасен рецидив и в съучастие, противозаконно отнели чужда вещ, като употребили за това сила и заплашване - престъпление по чл. 199, ал. 1, т. 4, във връзка с чл. 198, ал. 1, във връзка с чл. 20, ал. 2 от НК.

Двамата ще трябва да заплатят по равно направените по делото разноски в размер на 879,90 лева.

Престъплението било извършено в нощта на 30 срещу 31 юли 2021 година. Д.И. и Н.К. се срещнали в центъра на Варна и се уговорили да извършат кражба или грабеж, за да си осигурят финансови средства, тъй като и двамата били безработни.

Тяхна жертва станал мъж, който случайно срещнали в Морската градина на града. Първоначално обвиняемите му се представили за полицейски служители и поискали документи за проверка на набелязания за жертва. След като мъжът настоял да се легитимират, единият от нападателите го заплашил с пистолет, а другият започнал да рови в раницата му. Намерил мобилният му телефон и го взел. Потърпевшият се опитал да се измъкне, но му бил нанесен удар с юмрук. Малко след това жертвата успял да се измъкне от нападателите си и избягал. Потърсил помощ от полицейски екип, намиращ се на пост до ресторант в Морската градина и съобщил за посегателството.

Д.И. и Н.К. са добре известни на органите на реда и били многократно осъждани за различни престъпления, сред които множество посегателства над собствеността.

Одобреното от Варненския окръжен съд споразумение е със сила на присъда и не подлежи на обжалване.