Предаден на съд от Окръжна прокуратура - Варна за държане на наркотици с цел разпространение и разпространението им е осъден на три години и осем месеца „лишаване от свобода“ и глоба в размер на 2500 лева

20 Юли 2022 г.

Предаденият на съд от Окръжна прокуратура - Варна С.Г. ще търпи наказание 3 година и 8 месеца „лишаване от свобода“ в затвор при „строг“ режим на изтърпяване за разпространение на наркотични вещества и държане с цел разпространение без надлежно разрешително на такива. 29-годишният мъж ще трябва да заплати и глоба в размер на 2500 лева, както и направените по делото разноски в размер на 638,59 лева.

От август 2021 година младият мъж живеел на квартира със свой приятел. Той се занимавал с разпространение на наркотични вещества и, въпреки че лежал в затвора за същото престъпление, не се отказвал от престъпната си дейност. Забранените субстанции той криел в своята стая или носел със себе си.

На 29 октомври 2021 година, клиент на С.Г. се свързал с него и направил своята поръчка за наркотични вещества. Двамата се срещнали в градинката на блока, в който подсъдимият живеел. Разменили си стоката – пакетче марихуана с тегло 0,76 грама и пакетче амфетамин с тегло 0,12 грама, и парите и се разделили. Малко след сделката продавачът и купувачът били задържани от служители на ОД на МВР – Варна.

При последвалите обиски в С.Г. и в дома му били намерени още количества наркотични вещества: метамфетамин с общо тегло 59,59 грама; 21,70 грама марихуана; амфетамин с тегло 0,74 грама и екстази с тегло 0,58 грама. Общата стойност на иззетите забранени вещества, който мъжът държал с цел разпространение била 1664,21 лева. Престъпленията, за които той бил привлечен към наказателна отговорност и съден, са извършени в условията на опасен рецидив, като до юли 2020 година С.Г. изтърпявал присъда „лишаване от свобода“ за същото престъпление.

Одобреното от Варненския окръжен съд споразумение е със сила на присъда и не подлежи на обжалване.