Окръжна прокуратура – Варна внесе в съда обвинителен акт срещу 28-годишен мъж, извършил грабеж в условията на опасен рецидив

20 Юли 2022 г.

Окръжна  прокуратура – Варна внесе в съда обвинителен акт срещу 28-годишен мъж, който при условията на опасен рецидив отнел портфейла на нищо не подозиращ гражданин с намерението противозаконно да го присвои, употребявайки за това сила. Мъжът ще бъде съден за извършеното от него престъпление по чл. 199, ал. 1, т. 4, във връзка с чл. 198, ал. 1 от НК и, ако бъде признат за виновен, може да получи наказание „лишаване от свобода“ за срок от пет до петнадесет години, като съдът може да постанови и конфискация до една втора от имуществото му.

М.Г. водел скитнически начин на живот. На 23 февруари 2022 година той излязъл от затвора, където търпял ефективно наказание за предходно извършено престъпление, и се върнал отново на улицата.

Няколко дни по-късно, на 26 февруари, след като многократно посетил денонощен магазин за хранителни стоки, около 03:00 часа той забелязал клиент на търговския обект. Мъжът пазарувал, заплатил сметката си, сложил портфейла си в торбата с покупки и излязъл на улицата. М.Г. го последвал. Заговорил го и дори го помолил да му извика такси, като така отвлякъл вниманието му. Използвайки този момент, обвиняемият издърпал торбата от ръцете на мъжа и побягнал. След като преровил торбата, 28-годишният мъж взел само парите от портфейла – 190 лева, и изхвърлил всичко останало.

 Ден след извършване на престъплението М.Г. бил установен и задържан от органите на МВР. Предстои делото срещу него да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд.