Наказание „доживотен затвор” за подсъдим за убийството на варненски диджей, извършено през 2015 година

6 Юли 2022 г.

По обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Варна състав на Окръжния съд постанови наказание „доживотен затвор” за подсъдим за убийство. 53-годишният К.Б. беше осъден за това, че през 2015 година умишлено умъртвил известен варненски диджей, като деянието било извършено с особена жестокост. Той ще търпи наказанието си при първоначален специален режим. Мъжът е осъждан.

Другият обвиняем по делото – Г.К., който бе привлечен към наказателна отговорност като съучастник и подбудител на престъплението, беше оправдан от Варненския окръжен съд.

Разследването на убийството на варненския диджей започна на 26 февруари 2015 година. В този ден пострадалият се прибрал към дома си около 22:00 часа. Според обвинителната теза, подсъдимият К.Б. го причакал близо до дома му на бул. „Осми Приморски полк” и го атакувал с нож, като бързо го пронизал нееднократно в областта на гърдите и корема. Нанесъл изключително силни и точни удари с ножа, като част от тях проникнали в гърдите на жертвата. Мъжът бил изненадан от нападението и не могъл да окаже съпротива. След като успял да избяга от местопрестъплението, 46-годишният тогава извършител се отправил към Автогара - Варна, откъдето с автобус заминал за София – там живеел и работел.

До лятото на 2019 година убийството беше неразкрито. Прокуратурата повдигна обвинение първо на физическия извършител. Ключови се оказаха резултатите от  направената ДНК експертиза, изготвена от Института по криминална техника при Федералната криминална служба на Германия. Малко по-късно обвинение беше повдигнато и на подбудителя Г.К., затова, че умишлено склонил К.Б. да извърши убийството чрез обещание и даване на сумата от 20 000 евро.

Според обвинителната теза мотивът на Г.К. е личната му неприязън към връзката на жената, от която имал дете и с която периодично съжителствал до януари 2015 година, с жертвата на престъплението.

Присъдата на Окръжен съд - Варна подлежи на обжалване и протест пред Апелативния съд в града. Прокурорът по делото от Окръжна прокуратура – Варна ще внесе протест в законоустановения срок.

Пресслужбата на Апелативна прокуратура - Варна припомня, че съобразно нормата на чл. 16 от НПК, обвиняемите се считат за невинни до установяване на противното с влязла в сила присъда.