20 Юни 2022 г.

„Задържане под стража“ за обвиняем за пране на пари, придобити чрез банкова измама

Сподели

„Задържане под стража“ определи съдът за 33-годишният А.М. по искане на Окръжна прокуратура – Варна. Мъжът е обвиняем за пране на пари, придобити чрез банкова измама – престъпление по чл. 253, ал. 1 във връзка с чл. 26, ал. 1 във връзка с чл. 20, ал. 1 от НК. Заедно с него към наказателна отговорност за същото деяние са привлечени Н.П. на 20 г. и Б.С. на 24 г., като последните са освободени срещу „парична гаранция“ в размер на 5000 лева.

С постановление на наблюдаващ прокурор А.М. и Н.П. бяха задържани за срок до 72 часа с оглед довеждането им пред съда за определяне мярка за неотклонение спрямо тях.

Тримата са задържани в хода на разследване, което установило, че тримата боравели с пари, придобити след измама чрез фишинг съобщения, предоставящи отдалечен достъп до банковите сметки и мобилното банкиране на потърпевшите. Всички жертви били литовски граждани, чиито средства били източвани, пренасочвани към електронни портфейли, регистрирани на името на тримата задържани, както и на други граждани, и след това използвани за различни финансови операции.

Работата по случая продължава под ръководството и надзора на Окръжната прокуратура във Варна. Определенията на съда подлежат на въззивна проверка.