Двама мъже и една жена са привлечени като обвиняеми от Окръжна прокуратура – Варна за пране на пари, придобити чрез банкова измама

17 Юни 2022 г.

Окръжна прокуратура - Варна ръководи досъдебно производство за пране на пари, придобити чрез банкова измама. Към наказателна отговорност са привлечени двама мъже – на 20 г. и на 33 г. и жена на 24 г. С постановление на наблюдаващ прокурор двама от тях са задържани за срок до 72 часа с оглед довеждането им пред съда за определяне мярка за неотклонение спрямо тях.

В хода на разследването по случая е установено, че парите са придобити след успешно реализиране на измама чрез фишинг съобщения, предоставящи отдалечен достъп до банковите сметки и мобилното банкиране на потърпевшите от престъпната дейност Всички жертви са били литовски граждани, чиито средства са източвани, пренасочвани към електронни портфейли, регистрирани на името на тримата задържани, както и на други граждани, и след това използвани за различни финансови операции.

При проведените от служители на отдел „Икономическа полиция“ при на ОД на МВР – Варна процесуално-следствени действия, са иззети множество мобилни телефони и компютърни конфигурации, ПОС устройства, тефтери с информация за банкови сметки, банкова документация, както и голяма сума пари в различна валута.

Работата по случая продължава под ръководството и надзора на Окръжната прокуратура във Варна. Предстои внасяне на искане за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо обвиняемите.