Районна прокуратура - Варна се самосезира и започна проверка във връзка със съмнения относно организацията на работа в дома за възрастни хора, в който загинаха четирима души при пожар

9 Май 2022 г.

Районна прокуратура - Варна започна незабавна проверка за начина, по който е функционирал дома за възрастни хора във варненската местност „Сотира“, където вчера при пожар загинаха трима мъже и една жена.

Проверката цели да бъде изяснено спазени ли са всички нормативни изисквания за работа по предоставяне на социалната услуга, как е функционирало заведението, имала ли е фирмата всички необходими лицензи за работа и ако не, то кой е допуснал в дома за възрастни да бъдат настанявани хора и той да продължава да предоставя социални услуги.

Действията на прокуратурата започват след самосезиране на база твърдения, че фирмата - собственик на социалното заведение не е имала правото да извършва подобна правнорегламентирана дейност.

Действията по разследването на причините и обстоятелствата, довели до трагичния инцидент в дома за възрастни, разположен близо до Варна, продължават под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура - Варна, с активното участие на служителите от ОД на МВР в града. Очакват се резултатите от назначените съдебно-медицински експертизи, предстои да бъдат извършени също пожаро-техническа, електро-техническа и други експертизи.