Полицейски служители от Варна, привлечени като обвиняеми за искане и приемане на подкуп, остават в ареста

27 Април 2022 г.

Двама полицейски служители, привлечени от Окръжна прокуратура – Варна към наказателна отговорност за искане и приемане на подкуп, остават в ареста. Апелативният съд в града потвърди първоначално взетите мерки за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях и отхвърли жалбите на полицаите срещу определенията на Окръжния съд, в които те настояваха за по-леки мерки за неотклонение.

В провелото се съдебно заседание, представителят на Апелативна прокуратура – Варна категорично оспори искането на двамата обвиняеми, като подчерта, че деянието не е изолиран случаен акт, а показва трайна насоченост към нарушаване на правовия ред, при това от служител, призван да следи за съблюдаването му.

Разследването, започнато в края на месец ноември 2021 година, установило, че в периода от 23 септември 2021 година до 14 април 2022 година Н.Н. повече от веднъж поискал и взел подкуп от граждани като всеки път това било условие, за да не извърши свои служебни задължения и да не ги санкционира за различни нарушения по ЗДвП. Сумите, които вземал, били между 100 лева и 180 лева. Неговият колега приел сумата от 40 лева, за да не вземе мерки във връзка с нарушение, допуснато от водач на пътя.

След анализ на доказателствата, Апелативният съд стигна до извода, че те са достатъчно, за да обосноват предположението за съпричастността на обвиняемите. Съдебния състав прие, че при по-лека мярка за неотклонение, има риск полицейските служители да извършат действия, накърняващи правосъдието – чрез контактите, създадени по време на службата си, те биха могли да повлияят на свидетели и на събирането на доказателства.

Определенията, с които се потвърди ареста на двамата полицейски служители, не подлежат на обжалване.