Ефективно наказание и глоба от 20 000 лева за осъден по обвинителен акт на Окръжна прокуратура - Варна за държане на над 2700 грама метамфетамин с цел разпространение бяха потвърдени от съда

14 Март 2022 г.

Ефективно наказание в размер на 5 години лишаване от свобода при първоначален общ режим и глоба в размер на 20 000 лева за подсъдим по обвинителен акт на Окръжна прокуратура-Варна бяха потвърдени от Апелативния съд след жалба от страна на 41-годишен мъж. Въззивната инстанция измени присъдата на Окръжен съд-Варна само по отношение разпореждането с веществени доказателства и постанови връщане на подсъдимия на два мобилни телефона, а трети  ще бъде върнат на свидетел по делото.

А.М. е бил предаден на съд за това, че без надлежно разрешително държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества - престъпление по чл.354а, ал.2, пр.1 във връзка с ал.1 от НК. На 13 ноември 2020 г. близо до село Дъбравино по време на полицейска проверка у него са намерени няколко пакета с бяло кристално вещество и електронна везна. Пакетите мъжът взел от храсти край пътя, докато пътувал към село Дъбравино. Очевиден за разследването по случая станал факта, че те са предварително скрити там, а А.М. е знаел за точното им местонахождение. Направената експертна справка доказала, че става дума за метамфетамин с общо тегло 2 733,72 грама.

Според Апелативния съд прикритостта и преднамерената организация на деянието говорят за изключително висока степен на обществена опасност на престъплението. Деянието показва отработен престъпен маниер у подсъдимия, което изключва версията за инцидентност. Именно поради тези причини въззивният състав счете за правилно отмерен размера на наказанията лишаване от свобода и глоба и потвърди присъдата в тази й част.

Решението може да се обжалва или протестира пред Върховния касационен съд.