Ефективни присъди за двама подсъдими за изнудване след повторно разглеждане на делото от въззивна инстанция

11 Март 2022 г.

При повторно разглеждане на дело за изнудване срещу мъж и жена от Варна Апелативният съд за втори път отмени оправдателните им присъди, произнесени от Варненския окръжен съд. Новият съдебен състав определи ефективна 4-годишна присъда за подсъдимия В.М.,  която трябва да бъде изтърпявана при общ затворнически режим. С присъдата му бе наложена и глоба в размер на 8000 лева. Съучастничката му К.К. ще търпи наказание 3 години и 6 месеца „лишаване от свобода“ при общ режим и ще заплати глоба в размер на 6000 лева. Двамата трябва солидарно да заплатят на гражданския ищец сумата от 30 000 лева - обезщетение за претърпени неимуществени вреди.

Настоящата инстанция прецени, че следва да вземе мерки за неотклонение спрямо двамата – парична гаранция в размер 5 000 лева за мъжа, а за жената – 3 000 лева. 

След протест на Окръжна прокуратура – Варна, оправдателните присъди, произнесени от Варненския окръжен съд спрямо двамата подсъдими за изнудване, бяха частично отменени от състав на Апелативния съд през месец септември 2020 година. Последва жалба от страна на В.М. и К.К. и Върховният касационен съд отмени постановения съдебен акт, като върна делото за ново разглеждане от друг състав. Така Варненският апелативен съд за втори път разгледа делото за изнудване.

Присъдите на двамата подсъдими са за това, че от 9 октомври до 16 ноември 2014 г. с цел да принудят трето лице да заплаща всеки месец по 10 000 лева, го заплашили с разрушаване на стопанисваното от него заведение. Изнудването било придружено с унищожаване и повреждане на имуществото в пицарията.

В съдебната зала представителят на Апелативната прокуратура акцентира на общността на умисъла между подсъдимите, който предхожда отправените заплахи. Според прокурора, двамата постоянно съгласували действията си. Частният обвинител допълни, че за да се усили ефектът от заплахата, са причинени имуществени вреди, които е трябвало да мотивират пострадалия да извърши исканите действия.

Съдебният акт отново подлежи на касационна проверка.