След уважен протест на Окръжна прокуратура-Добрич подсъдим за убийство получи по-голяма присъда „лишаване от свобода“ за срок от 15 години

17 Януари 2022 г.

След уважен протест на Окръжна прокуратура-Добрич Варненският апелативен съд увеличи на 15 години „лишаване от свобода“ наказанието на подсъдим за убийство в добричкото село Изворово. С решението си въззивната инстанция измени присъда на Окръжен съд-Добрич, който постанови 12 години затвор на Д.К.

46-годишният мъж е предаден на съд с обвинителен акт за убийство по чл. 116 от НК. Още на първа инстанция той беше признат за виновен за това, че убил свой роднина през октомври 2020 година.

Решението на Окръжен съд-Добрич беше протестирано от прокурора по делото пред Варненския апелативен съд, като обвинението поиска увеличаване на наказанието до средния размер.

Тялото на убития 60-годишен мъж било намерено на улица в село Изворово с разкъсно-контузна рана в областта на главата. Ден по-рано жертвата отишла в дома на роднината си Д.К. с бутилка ракия. Двамата пили, разговаряли и под влияние на алкохола помежду им започнал спор. Обвиняемият изгонил от дома си по-възрастния мъж. Скандалът им обаче продължил и извън дома му, като прераснал във физическа саморазправа. Д.К. успял да събори на земята по-възрастния си роднина, изтръгнал парче от бетонов ограден кол и с него ударил 60-годишния мъж в главата. След това обвиняемият оставил жертвата си в безпомощно състояние и се отправил към читалището в селото, където имало събиране на ловната дружина.

Решението на Варненския апелативен съд, с което бе изменена присъдата на Добричкия окръжен съд и бе увеличено наказанието на подсъдимия за извършено убийство в село Изворово, подлежи на обжалване пред ВКС.