Окръжна прокуратура - Варна внесе в съда обвинителен акт за отвличане на непълнолетно момиче

21 Юни 2021 г.

Окръжна прокуратура - Варна внесе във Варненския окръжен съд обвинителен акт срещу 19-годишния В.И. и 18-годишния Ц.Г. Двамата младежи са обвиняеми за това, че са отвлекли момиче, ненавършило 18 години, като единият бил въоръжен - престъпление по чл.142, ал.2, т.1, т.2 и т.3, предл. 2 във връзка с ал.1 от НК.

В.И. имал връзка с непълнолетно момиче за няколко месеца през 2020 година, като отношенията между двамата приключили през месец юни по искане на момичето. Момчето не било съгласно с решението и продължило да настоява да общува с бившата си приятелка, като се обаждал по телефона, пишел в социалните мрежи, дори отправял заплахи спрямо момичето. Потърпевшата била принудена да смени телефонния си номер и да промени профилите си във виртуалното пространство. Обвиняемият не престанал да търси контакт с непълнолетната дори след полицейско предупреждение, което било отправено към него.

На 18 декември 2020 година, около обяд, В.И. заедно с Ц.Г. се движели с автомобил в квартала, в който живеели. 19-годишният забелязал бившата си приятелка, която също живеела там. Той решил, че моментът бил удобен да я принуди да разговаря с него. Във връзка с това, обвиняемият решил да използва физическа сила и заплахи, принуждавайки момичето да се качи в лекия му автомобил, да й попречи да излезе, да накара своя спътник да ги откара някъде, където да поговорят. Не след дълго привел плана си в действие.

В.И. имал в себе си газов пистолет, с който заплашил потърпевшата да се качи с него в колата. Хванал я за косата и насила я качил в нея. Момичето се съпротивлявало и настоявало да бъде освободено. По време на движение, успяло да нанесе няколко удара на Ц.Г., който бил зад волана на автомобила и го управлявал. През цялото време той бил наясно, че случващото се е против волята на непълнолетното момиче, но не се възпротивил и дори подпомагал действията на приятеля си.

В един момент 19-годишният обвиняем извадил газовия си пистолет, насочил го към потърпевшата и произвел изстрел. Целта му била да накара момичето да спре да се съпротивлява. Тя не престанала. Малко след това, в м-ст „Ментишето“, двамата обвиняеми позволили на момичето да слезе от автомобила и я оставили там.

Предстои делото срещу В.И. и Ц.Г. да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд.