След уважен протест на Варненската окръжна прокуратура съдът постанови ефективна присъда за подсъдим, причинил смъртта на лекар при пътен инцидент

3 Юни 2021 г.

След уважен протест на Окръжна прокуратура – Варна Апелативният съд отмени условното наказание на подсъдим за катастрофа, довела до смъртта на пешеходец, като постанови ефективна присъда. Г.Г. бе осъден на три години „лишаване от свобода“ и лишен от право да управлява моторно-превозно средство за срок от пет години, вместо определените от първата инстанция четири години.

Младият мъж е признат за виновен за това, че на 12 август 2015 г. пред входа на УМБАЛ „Света Марина“, при управление на лек автомобил, нарушил правилата за движение и по непредпазливост причинил смъртта на 62-годишен пешеходец – лекар от болничното заведение, който отивал на работа.

В хода на разследването било установено, че Г.Г. управлявал автомобила си със скорост значително по-висока от максимално разрешената. Със 113 км/ч той навлязъл в лентата, предназначена за ляв завой и за влизане в лечебното заведение, рязко завил волана наляво и дръпнал ръчната спирачка. Загубил контрол върху колата, тя се завъртяла, качила се на тротоара и ударила пешеходец, който се движел там.  

Условната присъда, наложена от първоинстанционния съд, е протестирана от прокуратурата. В съдебното заседание, представителят на Апелативната прокуратура подчерта, че вместо като млад водач да прояви повече внимание, да съобрази движението на множество автомобили и пешеходци в района, Г.Г. подходил неразумно и предприел рискови действия.

След анализ на всички доказателства, въззивната инстанция отмени освобождаването на подсъдимия от изтърпяване на наказанието и измени присъдата, решавайки той да бъде ефективно лишен от свобода.

Решението на Апелативния съд подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.