Районната прокуратура във Варна разпореди проверка по казус с Ботаническата градина при Софийския университет „Св. Климент Охридски“

31 Август 2020 г.

Районната прокуратура във Варна разпореди на ОД на МВР да извърши проверка в Ботаническата градина край Варна, собственост на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Повод за нея е жалба на директора на Университетски ботанически градини на СУ „Св. Климент Охридски“, внесена в деловодството на прокуратурата.

В нея се твърди, че частни лица са били въведени във владение на 18 дка  от територията на Ботаническата градина, като се представили за собственици. От своя страна лицата, срещу които е подадена жалбата, са представили в Районната прокуратура във Варна протокол за принудително отнемане на недвижим имот, въвод във владение, извършен на 26 август тази година от частен съдебен изпълнител, както и изпълнителен лист по частно гражданско дело за предаване на владението на същия  имот.

Проверката е насочена и към установяване на факти, за които се твърди в жалбата на директора на градината. Според него на тази територия се намират оранжерии, складове, инвентар, препарати, посадъчен материал и други вещи, собственост на Ботаническата градина при Софийския университет, до които служителите и работниците нямат достъп сега.