Районната прокуратура в Каварна ръководи три досъдебни производства за нарушаване на задължителната карантина като мярка против разпространението на COVID-19

13 Май 2020 г.

Районната прокуратура в Каварна ръководи три досъдебни производства, образувани за нарушаване на задължителната карантина като мярка против разпространението на коронавирусната инфекция – престъпление по член 355, ал. 2 от НК.

Предстои привличането на три лица, които не са били открити на посочените от тях адреси в предписанията на Регионалната здравна инспекция. Един от случаите на нарушаване на карантинните мерки е в село Септемврийци, а другите два – в Каварна.

Особено показателен е случаят с жена, която се завърнала от Германия. След като кацнала на летище София, служител на РЗИ връчил предписание на жената за поставянето й под карантина за срок от 14 дни. С автомобил тя се прибрала в Каварна. Пет дни след началото на социалната й изолация завърналата се от рискова за COVID-19 жена придружила дъщеря си и внучето си до медицински център в Каварна.