Уважено е искането на Окръжната прокуратура във Варна за вземане мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на обвиняем, държал с цел разпространение 2, 5 кг марихуана

21 Ноември 2019 г.

36-годишният Стефан Г., който е бил привлечен като обвиняем за държане на 2,5 кг марихуана с цел разпространение, от днес вече е с мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Това се случи, след като състав на Варненския окръжен съд уважи искането на прокуратурата.

Стефан Г. е бил установен  като извършител на престъплението по член 354а, ал. 1 от НК, след като при претърсване на три адреса във Варна и областта  полицията намира суха тревиста маса с тегло 2,5 кг, електронна везна, ненапълно изсушено растение марихуана и инсталация за отглеждането й.

Високорисковите наркотични вещества са намерени в автосервиза, където работи Стефан, в дома на родителите му във варненско село и в апартамент, обитаван от обвиняемия.

Въпреки че Стефан Г. е с чисто съдебно минало, Окръжната прокуратура във Варна поиска да му бъде определена най-тежката мярка за процесуална принуда – задържане под стража, тъй като престъплението, в което е обвинен, е тежко умишлено и съществува риск, ако е на свобода, обвиняемият да продава наркотични вещества от дома си. Заради предвиденото от закона тежко наказание за това престъпление – от 2 до 8 години, Стефан може да се укрие, за да избегне наказателна отговорност и да извърши и друго престъпление, мотивира искането си прокуратурата.

Определението на Варненския окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативния съд.