След протест на Окръжната прокуратура във Варна Апелативният съд призна за виновни подсъдими, предадени на съд за смъртта на четиримата работници при събарянето на хотел „Вероника“

27 Септември 2019 г.

Апелативният съд във Варна призна за виновни за смъртта на работниците Борислав Стефанов, Манол Манолов, Тодор Тодоров и Йосиф Стефанов, загинали при събарянето на хотел „Вероника“ в комплекса Слънчев ден край Варна, още четирима от предадените на съд седем подсъдими. Потвърдена е оправдателната присъда на Йовко Р., координатор по безопасни и здравословни условия на труд, наел работниците.

До присъдата на въззивната инстанция се стигна след протест на Окръжната прокуратура във Варна срещу присъдата на Варненския окръжен съд, с която за виновни за независимо съпричиняване на смъртта на работниците поради немарливо изпълнение на строително-ремонтни работи бяха признати само двама подсъдими - собственикът на подизпълнителната фирма „Дигинг“ Георги Г., който бе осъден ефективно на 3 години лишаване от свобода, и техническият ръководител на „Бултранспорт груп“ ЕООД Пламен Н., който бе осъден условно на 3 години лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок.  

Апелативният съд призна днес вината на строителния надзорник от фирма „Инекс консулт“ Валентин П., като му наложи наказание три години лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок. Призната за виновна и със същото наказание като колегата си е Виолета Д., строителен експерт на „Инекс консулт“. Инспекторът по здраве и безопасност в „Планекс“ и координатор по здравословните и безопасни условия на труд Валентин Т., допуснал нарушение на минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд при строително-монтажните дейности, е осъден на две години условно с изпитателен срок от 3 години. Наказанието на техническия ръководител на обекта Мехнур М. е 1 година и 6 месеца лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок.

С присъдата осъдените ще трябва да платят солидарно по 100 000 лева обезщетение за причинените неимуществени вреди на близките на загиналите работници.

Тежката трудова злополука, отнела живота на четиримата работници, стана на 8 април 2015 г. Разследването продължи две години, а обвинението в независимо съпричиняване смъртта на работниците е усложнен причинно-следствен процес, при който нарушението на всеки един от подсъдимите е предпоставка за нарушението на следващия в строителната верига.

Присъдата на Апелативния съд подлежи на протест и обжалване пред ВКС.