Прокурор Радослав Лазаров – говорител на Окръжна прокуратура – Варна: Безспорна е необходимостта от наличието на единна Съдебна палата във Варна, в която да се помещават всички органи на съдебната власт в града

7 Ноември 2023 г.

Интервю на прокурор Радослав Лазаров – говорител на Окръжна прокуратура – Варна за медия „Нова Варна“, в предаването „По пладне“

3 ноември 2023 година

Водещ: Здравейте! Намираме се в студиото на медия „Нова Варна“. Аз съм Георги Костов – заместващ водещ на предаването „По пладне“. Днес на гости при мен е Радослав Лазаров – прокурор от Окръжна прокуратура – Варна и говорител на структурата. Здравейте, Господин Лазаров!

Прокурор Радослав Лазаров: Здравейте!

Водещ: Първият ми въпрос към Вас е с цел да запознаем публиката каква е ролята и функцията на Окръжна прокуратура – Варна и за какво гражданите могат да се обръщат към нея?

Прокурор Радослав Лазаров: Окръжна прокуратура – Варна е част от структурата на Прокуратурата на Република България, тя е с териториална компетентност на територията на варненска област. В тази област компетентност има също така и Районната прокуратура във Варна, както и Апелативната прокуратура. Последната обхваща няколко съдебни окръга – на Варна, на Шумен, на Добрич, на Силистра и на Търговище. Разликата в компетентността на Районната и Окръжната прокуратури във Варна е законово определена. Условно казано, Окръжната прокуратура надзирава разследването на по-тежки престъпления. Но това е доста условно разделение, защото Районната прокуратура отговаря за наказателното преследване на изключително тежки деяния като изнасилвания, като грабежи, като кражби, присвоявания… така че това е условно, още веднъж казвам.

Другата съществена част от функцията на Окръжната прокуратура е да съставлява втора инстанция по отношение на действията на Районната прокуратура, т.е. ние проверяваме законосъобразността и правилността на актовете на колегите си от Районната прокуратура.

Водещ: Има ли ръст на делата във връзка с тежките престъпления във Варна и областта през последните години?

Прокурор Радослав Лазаров: Общо взето статистическите данни показват една трайна картина на състоянието и структурата на престъпността в региона. Преобладаващ дял в престъпленията са тези срещу собствеността, тук са включени кражби, грабежи, измами, присвоявания. Те съставляват около 50 % от новообразуваните дела за първото шестмесечие на годината. На второ място сред престъпните състави са общоопасните престъпления, сред които най-популярни, а и най-често срещани са пътнотранспортните произшествия, делата за притежание на наркотици, както и с голям статистически дял, тези за управляване на МПС под влиянието на алкохол и наркотици. Те са значителна част от т.нар. общоопасни престъпления, които съставляват около една четвърт от делата, разглеждани в същия период. На трето място, но не и по значение, тежест и обществен смисъл, са престъпленията против личността. За щастие, убийствата като номинален дял не съставляват голяма стойност в тези дела, но пък имат най-тежък обществен отзвук. Прави впечатление, наблюдавайки статистическите данни, че голяма част от престъпленията против личността, които се наблюдават от прокуратурите в региона, представляват самоубийствата. Те дават тежестта на този сегмент от престъпността. Против личността са около 10% от новообразуваните дела за шестмесечния период на тази година.

Тези данни са сходни с данните за миналата година, както и за тази преди това. Нямаме основание да твърдим, че структурата на престъпността в региона се променя по едни или други причини. Искам също така да кажа, че това е обстоятелство, което се проследява ежегодно в Прокуратурите в страната и съответно в региона, като тези показатели се следят и анализират.

Водещ: Кой е най-фрапиращият случай, с който сте се сблъсквал в последно време, последните години да кажем?

Прокурор Радослав Лазаров: Много е трудно да се прецени това. Аз бих обърнал внимание на хората върху една друга злободневна тема – подаването на сигнали за извършени престъпления. Много често в Прокуратурата под формата на сигнали се подават документи, които представляват на практика субективното усещане на техния автор за това, че някъде е извършено престъпление. И се изисква да се извърши проверка на това субективно усещане. Това е доста проблематичен момент, защото е очевидно, че не може да се ангажира структурата на полицията с възприятията на един или друг гражданин, били те и добронамерени. Би трябвало да се подават сигнали, които са в значителна степен обосновани и конкретни.

Тук визирам една преписка, с която се занимавах наскоро, в която подателят на сигнала твърдеше, че в едно варненско предприятие се вършат престъпления, че над това варненско предприятие има „чадър“ от НАП, ерго и в НАП се вършат престъпления, защото това на практика означава престъпления по служба. Подателят на сигнала настояваше да се започне незабавна проверка и виновните да бъдат наказани. Спестявам част от историята, за да кажа, че когато беше направена проверка се установи, че лицето, което е написано като подател на сигнала, твърди, че не е подавало такъв сигнал и, че няма никакви претенции. Тук има един нюанс, който е свързан с това, че същото лице е имало имуществени взаимоотношения с това предприятие, уредени посредством съдебен изпълнител, така че това също би могло да бъде елемент от непълната истина в отношенията на това лице със съответните власти.

Давам този пример, защото в момента се обсъжда предлагането на финансови бонуси за сигнализиране за данъчно престъпление и това трябва да бъде изключително внимателно преценено, за да се намери точния баланс между безспорно правилното и поощрително отношение на обществена непримиримост към престъпленията и закононарушенията със възможността, под маската на непримиримост, да се тръгне в друга насока.

Водещ: За Варна един от основните проблеми, който е разискван от дълго време, е липсата на Съдебна палата. Вие като човек, работещ в системата, какво е мнението Ви и това на колегите Ви за нуждата от Съдебна палата във Варна?

Прокурор Радослав Лазаров: Искам да кажа, че от доста време насам не съм част от ръководството на Прокуратурата, така че изразявам преди всичко своето мнение, но то съвпада с мнението на ръководството. Безспорна е необходимостта от наличието на Съдебна палата във Варна. Липсата на удобна и предназначена за Съдебна палата сграда се чувства твърде осезателно.

Основен проблем, ако мога да ги степенувам, е липсата на достатъчно съдебни зали. Този проблем е естествено проблем на Съда, но той рефлектира и върху нашата дейност, защото делата, които внасяме в съда, поради липсата на съдебни зали, не могат да бъдат разглеждани в сроковете, в които иначе биха могли да бъдат.

Работата на юристите и на магистратите в частност е творческа, битовите проблеми в тази връзка по никакъв начин не следва да бъдат определяни като „битовизми“, а като част от проблемите на работата. Когато колегите са по двама и по трима в един кабинет, е очевидно, че това изключително затруднява дейността им. Да не говорим за деловодителите и съдебните секретари, които са по пет, шест, седем и по повече души в един кабинет, което е изключително тежко, а и във времената на отминалата пандемия, това беше и опасно за здравето на хората.

Ако би имало една Съдебна палата в града, освен обстоятелството, че в нея биха се помещавали всички органи на съдебната власт – прокуратури, съдилища, Следствен отдел към Окръжната прокуратура, това би улеснило и гражданите.

Искам още веднъж да подчертая, че във Варна няма сграда, която да е строена за Съдебна палата, т.е. всичко, което ние ползваме е пригодено. И на последно място, хора, които са запознати с правилата на строителството, нееднократно са заявявали, че е по-евтино да се построи нова сграда, отколкото да се преустрои вече готова такава, защото имаше и такива идеи назад във времето. Идеи, които постепенно отпаднаха.

Водещ: Трябва да има специфична архитектура и функционалност.

Прокурор Радослав Лазаров: Да, архитектурата от гледната точка на разположение. Трябва да се помисли от гледна точка и на наказателното правосъдие: за сигурността, за подхода на колите с арестантите към паркингите на Съдебната палата, за близостта до местата за лишаване от свобода. Проблемът е изключително комплексен, той е свързан и с осигуряването на значителни финанси от държавата.

Водещ: Благодаря Ви за информацията! Благодаря Ви за интервюто! Надявам се сме били полезни на нашата публика с информацията, което ни предостави говорителят на Окръжна прокуратура – Варна прокурор Радослав Лазаров

Прокурор Радослав Лазаров: Благодаря Ви и аз!

Видео