Прокурорите от Апелативна прокуратура – Варна Стефка Якимова и Станислав Андонов подновиха срещите си с ученици от варненски училища за учебната 2022 – 2023 година

6 Декември 2022 г.

Станислав Андонов – заместник - апелативен прокурор на Апелативна прокуратура – Варна постави началото на новата учебна година в рамките на образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, реализирана съвместно от Висш съдебен съвет и Министерство на образованието и науката. На местно ниво програмата се осъществява с изключителното съдействие на Регионалното управление на образованието и ръководствата на варненските училища.

Прокурор Андонов се срещна с ученици от десети клас на Средно училище „Пейо Крачолов Яворов“ и ги запозна със структурата на съдебната система и мястото на прокуратурата в нея, за същността на професията „прокурор“, за отговорностите и задълженията на прокурорите, за избора да се развиваш професионално именно в тази посока, както и за трудностите, пред които се изправят магистратите.

Децата показаха интерес към темите и демонстрираха любознателност по общественозначими теми. Задаваха много и различни въпроси на заместник - апелативния прокурор, свързани с конкретни ситуации, привлекли техния интерес в ежедневието. Срещата премина под формата на дискусия и времето от един учебен част се оказа недостатъчно да се обсъдят всички важни казуси.

В края на срещата прокурор Андонов и учениците си обещаха нови срещи за още по-интересни разговори.

През учебната 2022 – 2023 година Апелативна прокуратура – Варна, Окръжна прокуратура – Варна и Районна прокуратура – Варна обединиха усилията си за обогатяване познанията на учениците относно статута, структурата и функциите на съдебната власт в Република България. Реализирането на образователната програма ще се проведе в три етапа, като във всеки от тях децата ще се срещат с прокурори от трите структури и ще разговарят с тях по въпроси от тяхната компетенция. Сред предвидените теми са: Функции и структура на съдебната власт; Представяне на професиите „съдия“, „прокурор“, „следовател“ и запознаване със статута на магистратите; Наказателно правосъдие – що е то „престъпление“ и „наказание“, „съучастие“ и „наказателно отговорни лица“;                                                                                      Наркотиците - лесният начин да загубиш свободата си; Разпознаване на лица и предмети като способ на доказване на престъпления; Вещи лица и съдебна експертиза. Ролята на съдебния заседател; Детско правосъдие - малолетни и непълнолетни лица - свидетели, жертви и извършители на престъпление; Детското насилие (агресията в училище). Наказателна отговорност на непълнолетните; Пътно транспортни престъпления и нарушения.

Сред основните цели на програмата на ВСС е формирането на правна грамотност и култура в подрастващите. Идеята е чрез разбираемо и отворено към обществото правосъдие да се постигне и повишаване на доверието в съдебната власт, повишаване степента на спазване на законите.

Един от основните аспекти в противодействието на престъпността е превенцията и създаване на условия да не се допускат престъпления. Чрез възпитаване на чувство на отговорност у децата и запознаването им навреме с факта, че противообществените прояви водят до наказания, се поставят основите за развитието на едно отговорно и активно общество.