Апелативният съд уважи протест на Окръжната прокуратура във Варна срещу оневиняването на адвокат, като му наложи осъдителна присъда

18 Юни 2018 г.

Състав на Апелативния съд във Варна уважи протеста на Окръжната прокуратура срещу оправдателната присъда на бургаски адвокат, предаден на съд с обвинение по чл.304б, ал.1 от НК за поискан и получен дар, който не му се следвал. С парите – 7000 лева, подсъдимият защитник М.С. трябвало да упражни влияние при вземане на решение на негов познат обвинител да върне веществени доказателства по делото и впорследствие да прекрати досъдебно производство срещу обвиняемите. 

Престъплението било извършено от ноември 2012 год. до 14 февруари 2013 г. в Бургас. Първоначално поисканата сума била 8070 лева – веществено доказателство по досъдебното производство, водено срещу организирана престъпна група и за данъчно престъпление.  

Делото било решено от първата съдебна инстанция във Варненския окръжен съд, който признал за невинен по обвинението М.С. Последвал протеста на Окръжната прокуратура срещу оправдателната присъда в Апелативния съд, където той е поддържан и от представителя на Апелативната прокуратура.

Така Апелативният съд отменил оправдателната и  постановил нова, с което М.С. бил признат за виновен и му било наложено наказание 2 години лишаване от свобода с 4-годишен изпитателен срок на 15 юни тази година. Подсъдимият адвокат трябва да заплати в полза на държавата направените по делото разноски за съдебни експертизи.

Присъдата на Апелативния съд подлежи на касационна проверка във ВКС в 15-дневен срок.