Доживотна присъда „лишаване от свобода“ по обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Варна за убийство с чук беше потвърдена от Апелативния съд

23 Октомври 2024 г.

Присъда „доживотен затвор“ за убийство, извършено с особена жестокост и при условията на опасен рецидив, по обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Варна беше потвърдена от Апелативния съд в града. Делото бе разглеждано два пъти от първоинстанционния съд, след като Варненският апелативен съд отмени първоначалната присъда на Окръжен съд – Варна и върна делото за ново разглеждане от друг състав. Първоначално Д.М. (36 г.) беше предаден на съд за грабеж, придружен с убийство, като присъдата на първоинстанционния съд от декември 2022 година също бе „доживотен затвор“.

Потвърдена беше и вината на мъжа и за отнемането на вещи на жертвата след неговата смърт на стойност 868 лева, отново извършено при условията на опасен рецидив. Въззивната инстанция измени присъдата на Окръжен съд – Варна единствено по отношение обекта на кражбата.

Потвърдени бяха в цялост предявените граждански искове от майката и сестрата на убития, като подсъдимият трябва да плати по 150 000 лева обезщетение за претърпените от тях неимуществени вреди в резултат на деянието ведно със законната лихва.

Тежкото престъпление било извършено на 12 срещу 13 февруари 2021 година, като жертва станал мъж на 51 години, живущ във Варна. Той и подсъдимият се познавали от своята работа, като по-възрастният дори опитвал да помага на по-младия, тъй като той имал проблеми заради редовната употреба на наркотични вещества. Двамата се срещнали и жертвата поканил Д.М. да гостува в дома му да се почерпят. Именно там подсъдимият извършил деянието. Според съдебно-медицинската експертиза 51-годишният мъж бил убит чрез удари с чук в главата, като било установено, че му били нанесени общо 17 удара. Тялото на убития, било намерено на 14 февруари, в апартамента му във варненски квартал, след като близки подали сигнал, че нямат връзка с него. След убийството, Д.М. изнесъл телевизор от жилището и го заложил. Върнал се отново в апартамента на жертвата и изнесъл още вещи – втори телевизор, мобилен телефон, преносим компютър, които също опитал да продаде. При задържането му, телефонът на убития бил открит в жилището му.

36-годишният подсъдим е роден в Добрич, добре известен е на органите на реда и е многократно осъждан за различни престъпления, включително и за блудство. Въпреки изтърпените наказания той не е коригирал поведението си, напротив, престъпната деятелност е ексалирала в убийство.

Решението на Апелативен съд – Варна може да се обжалва пред Върховния касационен съд.