Съдът в Търговище уважи искането на Районната прокуратура и остави в ареста мъж, обвиняем за изнудване

9 Август 2024 г.

Районен съд – Търговище уважи като основателно искането на Районната прокуратура и определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ за мъж, привлечен към наказателна отговорност за изнудване. К.М. е добре известен на органите на реда и е многократно осъждан за различни престъпления, като настоящото деяние извършил при условията на опасен рецидив.

Той беше задържан и обвинен за престъпление по чл. 214 от НК, след като принудил служител на куриерска фирма да му предаде сумата от 350 лева, като отправил заплахи с убийство и извършил други принудителни действия спрямо него.

На 7 август 2024 година служител на куриерска фирма доставил пратка на обвиняемия в село Буйново. Първоначално К.М. заплатил и получил пакета, но много скоро след това, потърсил по телефона куриера с настояване да се върне поради проблем с доставения артикул. Когато младият мъж се отзовал, 41-годишният обвиняем агресивно настоял да му бъдат върнати парите за платената стока, тъй като не бил доволен от нея. Куриерът отказал да върне парите и това още повече подразнило К.М. Последвали заплахи и други принудителни действия, в резултат на които куриерът му предал исканата сума.

К.М. беше задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия случая прокурор, а днес съда определи най-тежката мярка за неотклонение. Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Търговище.