Съдът в Добрич уважи исканията на Районната прокуратура и определи мерки за неотклонение „задържане под стража“ за мъж, обвиняем за грабеж, и за негов приятел, помогнал му в укриването на отнетите вещи

7 Август 2024 г.

Районен съд – Добрич определи като основателни исканията на прокуратурата за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо двама мъже: единият - обвиняем за грабеж на дамска чанта, а другият – за укриване на чужди вещи, за които знаел, че са обект на грабеж. Двамата са добре известни на органите на реда, а деянията, за които са привлечени към наказателна отговорност, са извършени в условията на опасен рецидив.

Обвиняем за грабежа, извършен на 3 август 2024 година, малко преди полунощ, е 20-годишният В.П. Той се възползвал от затруднена ситуация, в която мъж и жена били изпаднали в центъра на Добрич. Първоначално оказал помощ на двамата, а впоследствие извършил грабеж на дамската чанта на жената, в която имало мобилен телефон, портмоне със сумата от 110 лева, лични документи и вещи.

След като избягал от местопрестъплението, младият мъж потърсил съдействие от негов приятел. Предложил 50 лева на 33-годишния С.Д., за да му помогне с укриването на мобилния телефон, и мъжът приел.

В.П. е обвинен за престъпление по чл. 198, ал. 1 от НК, а С.Д. – за престъпление по чл. 215, ал. 2, т. 4 от НК. С постановления на наблюдаващия случая прокурор двамата бяха задържани до явяването им в съда за определяне на мерки за неотклонение.

Решенията на Районния съд могат да бъдат обжалвани пред Окръжен съд – Добрич.