19-годишен е привлечен от Окръжна прокуратура-Варна към наказателна отговорност за държане с цел разпространение на наркотични вещества, задържан е за срок до 72 часа

6 Август 2024 г.

Прокурор от Окръжна прокуратура – Варна постанови задържане за срок до 72 часа за млад варненец, привлечен като обвиняем за държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества. Той ще остане в ареста с оглед довеждането му в съда за определяне на мярка за неотклонение.

19-годишният А.П. е задържан при полицейска операция за противодействие разпространението на наркотични вещества. В дома на младия мъж са извършени процесуални действия – претърсване и изземване, след като преди това са установени двама души, свидетелствали, че са закупили наркотици от него.

На адрес в централната част на Варна са намерени кутия и два стъклени буркана, съдържащи суха тревиста маса, реагираща на марихуана при полевите тестове, пакет с бяло кристалообразно вещество, празни опаковки, две електронни везни и сумата от 5960 лева. Намерени са още пистолет с боеприпаси за него, револвер с 32 броя патрони и две пушки с боеприпаси за тях, които са притежавани и съхранявани без надлежните разрешителни.  

А.П. е обвинен за престъпление по чл. 354а, ал. 1 от НК. Той е познат на органите на реда, като през ноември 2023 година е задържан с малко количество марихуана. За деянието му е наложено административно наказание „глоба“ в размер на 500 лева.

Работата по документиране и доказване на извършените престъпления продължава под ръководството и надзора на прокурор от Окръжна прокуратура – Варна. Назначени са балистична експертиза на намерените оръжия и химическа експертиза на иззетите вещества. Наблюдаващият случая прокурор ще внесе искане младият мъж да бъде задържан под стража.