50-годишен мъж ще бъде съден по обвинителен акт на Окръжната прокуратура за приет подкуп в размер на 500 лева в качеството му на надзирател в Затвор – Варна

29 Юли 2024 г.

50-годишният К.К. от Варна бе предаден на съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура за приет от него подкуп. Мъжът ще бъде съден за това, че приел сумата от 500 лева, като дар, който не му се следва, в качеството му на длъжностно лице – надзирател в Затвор – Варна, за да наруши служебните си задължения, внасяйки забранена вещ за един от лишените от свобода. За деянието по чл. 301, ал. 2, във връзка с ал. 1 от НК, за което ще бъде съден обвиняемият, се предвижда наказание „лишаване от свобода“ за срок до осем години и „глоба“ в размер до 10 000 лева.

К.К. работел като надзирател в ОЗ – Варна и като такъв имал контакт с лишените от свобода, изтърпяващи присъдите си там. В началото на 2023 година, в зоната с повишена сигурност бил настанен още един мъж. 49-годишният тогава надзирател и лишеният от свобода установили добра комуникация, като дори се сприятелили. Разчитайки именно на тези добри отношения, лишеният от свобода помолил надзирателя да закупи мобилен телефон и да го внесе в затвора, като му обещал в замяна да му заплати услугата. К.К. приел и на 21 ноември 2023 година взел сумата от 500 лева от лишения от свобода, за да закупи и внесе в ЗО – Варна забранената вещ.

На същата дата мъжът бил задържан, след реализация на служители на ГДНП и ОД на МВР – Варна по започнато по рано под надзора на Окръжната прокуратура разследване. В хода на работата по досъдебното производство, с разрешение от Окръжен съд – Варна, били използвани СРС. Банкнотите, дадени като подкуп на длъжностното лице, били белязани предварително.

Предстои делото срещу К.К. да бъде насрочено за разглеждане в съда.