След протест на Окръжна прокуратура – Варна, подсъдим бе признат за виновен за жестокото убийство на жената, с която съжителствал, и получи наказание от 17 години и 6 месеца „лишаване от свобода“

13 Юни 2024 г.

Варненският апелативен съд призна за виновен мъж за това, че умишлено умъртвил жената, с която съжителствал, по особено мъчителен за нея начин, с особена жестокост и в условията на домашно насилие и му наложи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 17 години и 6 месеца.

Делото е образувано по протест на Окръжната прокуратура във Варна срещу присъда на първоинстанционния съд, с която подсъдимият А.Т. бе признат за невинен по обвинението за извършено от него престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 6, пр. 3 и пр. 4 и т. 6а във връзка с чл. 115 от НК и осъден за умишлено нанасяне на лека телесна повреда, вследствие на която по непредпазливост причинил смъртта на съжителката си. Със съдебния акт на първата инстанция мъжът бил лишен от свобода за срок от 5 години. Наблюдаващият прокурор по делото е поискал подсъдимият да бъде признат за виновен по първоначалното обвинение от обвинителния акт – умишлено убийство, извършено с особена жестокост, по особено мъчителен за жертвата начин и при условията на домашно насилие, и спрямо него да бъде приложен закона именно за по-тежко наказуемото престъпление.

След като проведе задълбочено съдебно следствие с оглед изясняване на обективната истина и извърши анализ на всички доказателства по делото, Апелативният съд прие, че А.Т. е виновен по обвинението за убийство, а не за причиняване на телесна повреда, от която е последвала смърт. В хода на съдебния процес са взети предвид заключенията на вещите лица по назначените множество експертизи, както и събраните писмени доказателства и разпити на свидетели.

Престъплението, за което вече 51-годишният мъж е осъден, е извършено през 2020 година. На 13 срещу 14 юни, след употреба на голямо количество алкохол пред магазин в село Аврен, обвиняемият станал раздразнителен и агресивен. Това било обичайно за него и в такова състояние той често посягал физически на 32-годишната жена, с която съжителствал на семейни начала. Докато с жертвата се прибирали към дома си и непосредствено преди да влязат в къщата, в която живеели, той нанесъл множество удари с юмрук в главата на жената и по тялото й. Малко по-късно двамата си легнали. На следващия ден потърпевшата от побоя не станала от леглото. Тя била видимо неконтактна. Въпреки това обвиняемият не повикал лекар, не се погрижил за нея и през следващите дни.

На 16 юни близки на жената решили да я потърсят и я намерили в безпомощно състояние в дома й. Тя била откарана в болнично заведение, където, след обстоен преглед, били констатирани множество травматични увреждания по главата и тялото й. Установено било, че те са резултат на удари с или върху твърди тъпи предмети. Въпреки проведеното лечение пострадалата била в тежко състояние – в кома, и не дошла в съзнание. На 11 юли 2020 г. 32-годишната жена починала.

Решението на Апелативен съд – Варна подлежи на обжалване пред Върховен касационен съд.