Окръжна прокуратура – Варна ръководи досъдебно производство във връзка с открити старинни предмети с белези на културно-исторически ценности, петима са привлечени към наказателна отговорност

7 Юни 2024 г.

Окръжна прокуратура – Варна ръководи досъдебно производство във връзка с открити в частни домове старинни предмети с белези на културно-исторически ценности. Установена е съпричастността на петима мъже към деянието и същите са привлечени към наказателна отговорност за две престъпления – участието им в сговор за извършване на престъпления в страната и чужбина (чл. 321, ал. 6 от НК) и за държане на археологически обекти, които не са идентифицирани и регистрирани по надлежния ред (чл. 278, ал. 6 от НК).

Специализираната операция е проведена на 5 юни 2024 година от служители на териториалната структура на ГДБОП във Варна. Претърсени са общо седем адреса в селата Гроздьово, Дъбравино, Нова шипка и Горен чифлик. В резултат от тези действия са намерени и иззети общо 354 предмета с белези на културни ценности - голямо количество монети, украшения, керамични съдове, детайли от антична колесница и други артефакти. Назначена е експертиза за датирането им. Открити са също и 12 детектори за метал и сканираща техника.

Работата по случая продължава под ръководството на Окръжна прокуратура – Варна. На Х.С. (36 г.), А.Д. (45 г.), Д.Н. (47 г.), И.И. (51 г.) и П.Р. (61 г.) е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 10 000 лева за всеки.